ДОМАШНИ ПОНИЧКИ - HOMEMADE DOUGHNUTS
Има два вида понички, едните са от кейково тесто с бакпулвер, а другите понички са приготвени с мая, както и приготвени на фурна или изпържени в маслена баня. Избрах най-лесните за мен, приготвени от кейково тесто и изпечени на фурна, но и двата вида винаги са с перфектен резултат.
Името "поничка" е американско, но се твърди ,че произхождат от Нидерландия и се наричат " Oliebollen" в превод "маслени топки" и най-вече се предлагат по коледно време, това е коледна традиция.
2 - яйца L
135 мл - кленов сироп ( или кристална захар)*
1 ч . л - ванилия екстракт
10 г - бакпулвер
щипка - сол
настъргано индийско орехче
345 г - универсално брашно
55 г - разтопено масло
120 мл - прясно мляко
и още
120 г - шоколад
100 мл сметана
1 ч . л - масло
цветни поръски
и друга поръска
100-120 г - кристална бяла захар
канела
разтопено масло
* предпочитам там където е възможно да замествам бялата захар с кленов сироп.
В купа се пресява брашното с бакпулвера , добавя се солта и индийското орехче. Оставя се настрана.
В купата на миксера се разбиват яйцата и кленовия сироп, докато сместа започне да се сгъстява, около 7- 8 минути на висока скорост. Добавя се ванилията.
На ниска скорост се прибавя брашнената смес на три пъти, като се редува с прясно мляко и разтопеното масло, завършва се с брашно.
Сместа е много мека, близка до кейково тесто, затова се оставя в хладилник за 1 до 2 часа да стегне, иначе е невъзможно да се оформят поничките.
Добре охладеното тесто се изсипва върху набрашнен плот, поръсва се и отгоре с брашно, ръсете с брашно, не е проблем, иначе много ще лепи и по повърхността и по точилката.
Разточва се около 1/2 см дебелина.
С кръгла формичка 7 см се изрязват кръгчета, а по средата на всяка поничка с малка формичка от 1/2 см се изрязва дупка.
Така се поставят в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 15 - 16 минути.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
ШОКОЛАДОВА ПОЛИВКА
Загрява се сметаната и се изсипва върху половината нарязан на ситно шоколад, разбърква се, добавя се маслото, и се прибавя останалата половинка нарязан шоколад, разбърква се до пълното му стопяване.
Всяка поничка от едната страна се потопява в шоколад, а след това в цветна поръска.
Може и без шоколадова поливка в такъв случай се смесва захарта с канела , количеството й е по избор. Всяка поничка се намазва с разтопено масло и се поръсва със канелената захар.
Коментари