КУРАБИИ - KAVALAS KURABIYESI

 

Уникална бисквитка е Kavalas Kurabiyesi. До сега не съм срещала в бисквитеното тесто първо брашното да се запича на сух тиган и да се добавя към основното тесто. Точно това придава неповторим аромат на запечено брашно, а всички знаем как хубаво ухае това брашно. Бисквитката си заслужава вниманието!

250 г - масло, оставя се извън хладилника за 2 часа.
120 г - суров нарязан с нож бадем
50 г - филиран смлян бадем, но не ситно
525 г - универсално брашно
120 г - кленов сироп (пудра захар)*
8 г - бакпулвер
60 мл - олио
1 - яйце L
2 п - ванилин
1 капка - бадемов екстракт
щипка - сол
пудра захар
*до колкото мога замествам захарта с кленов сироп


В сух тиган половината от брашното се запича до приятно светло бежово, около 8 - 10 минути. 
Само  предлагам съвет, как да се пече брашното. Първо се пече на слаб котлон, иначе бързо изгаря и се хвърля . Освен това трябва постоянно да се регулира температурата на котлона, примерно, ако се увеличи температурата ще започне да покафенява  и трябва да се  намалява и да се разбърква  бързо. Но при бързото разбъркване  източникът на топлина на брашното няма време да влезе в контакт  с тигана и следователно не може да се изпече. Не се разбърква през цялото време, оставя се за 5 секунди и се разбърква отново.  
Брашното не е необходимо напълно да се изпече, важното е да започне да ухае приятно и да е с променен цвят.  Охлажда се напълно.
В сух тиган се запичат нарязаните бадеми. Охлаждат се напълно.
В купа с шпатула се разбърква до крем мекото масло и кленовия сироп ( захарта.)
Добавя се ванилията , бадемов екстракт и щипката сол и следва яйцето.
Добавя се сместа с препеченото брашно, запечените бадеми,  останалата част от брашното, като винаги се наблюдава тестото, (ако се оформя добре в ръката ,като се стисне не се добавя повече брашно,)  олиото, филираните смлени бадеми и с ръка се оформя тесто ,което не трябва да е ронливо, трябва да може да се събира добре в ръката.  Ако е прекалено сухо се добавя 1 - 2 ч .л. прясно мляко. Тестото трябва да е хомогенно и еластично. Ако е прекалено меко и не се оформя правилно се завива във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Тестото се дели на три части.
Едната част се разточва върху малко брашно , като отгоре се застила със свежо фолио да не лепи по ролера. Оформя се на правоъгълник, с дебелина около 8 мм до - 1 см. Бисквитката се прави дебеличка. С подходяща чаша се изрязват полумесеци, или точно с половин окръжност на чашата се изрязва полумесец.


Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 15 - 17 минути,  докато краищата леко покафенеят, не се препичат, въпреки че точно препечените са най-хубави според мен. 
През като се охладят се поръсват с пудра захар.  
Разкошна консистенция на тестото, пръхкави,  фин аромат на масло и бадем  - автентичният вкус на Kavala Kurabiyesi









Коментари

Популярни публикации