ЛАХАНОДОЛМАДЕС - ГРЪЦКИ САРМИ С ПРЯСНО ЗЕЛЕ И ЯЙЧЕНО-ЛИМОНОВА ЗАЛИВКА --LAHANODOLMADES GREEK CABBAGE ROLLS WITH EGG LEMON SAUSE
1 свежа средно голяма - зелка
1 голям - морков
около 100 мл - зеленчуков бульон
1 глава - лук
100 г - ориз Арборио или друг кръглозърнест, по избор
5- 6 стр. наситнен - магданоз
5- 6 стр. наситнен - копър, или 1 ч . л сух
1 ч. л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер и микс зърна на черен пипер
1/2 ч . л - кимион на прах
по избор - дафинов лист
допълнително зеленчуков бульон за заливка на сармите
ЯЙЧЕН СОС
2 - яйчени жълтъка
сок от 2 лимона
1 с . л - царевично нишесте
На прясното зеле първо се отстранява кочана с остро ножче, така че да излезе цял. Поставя се голяма тенджера с подсолена вода на огъня, изчаква се за заври и се пуска зелето с отвора надолу. Така се вари за 10 минути, времето се засича след като заври водата. Нямам такава голяма тенджера затова разрязах зелката на две части и поотделно ги сварих. Щом листата станат прозрачни се отделят с щипка и се изваждат в гевгир, да се отцедят. Малките листа няма да може да се свият сарми, те ще се нарежат на ситно и се изсипват на дъното на тенджерата заедно с нарязан на тънки шайби морков.
ПЛЪНКА
В ръчен блендер се смила половината глава заедно с копъра и магданоза, изсипва се в купата при каймата. Другата част на лука се нарязва на ситно и се добавя, също и сол, смлян черен пипер, кимион, измития и отцеден ориз и добре се разбърква. Добавя се и струйка зехтин и вода/ бульон за да стане каймата влажна. Най- хубавите сарми се правят от влажна, даже малко мокра плънка, така стават сочни.
Взима се лист зеле и се отрязва средната твърда част.
В едната половинка зелево листо се слага 1 с . л. от плънката, завива се сарма. Не се завиват стегнато, защото по време на готвенето ориза ще набъбне.
Подреждат се в тенджерата една до друга.
Върху тях се поставя подходяща чиния да ги притиска по време на готвенето.
Поливат се с бульон /вода до сармите, пускат се зърна микс на черен пипер. Винаги когато готвя зеле добавям и дафинов лист, придава свеж аромат, но е по избор.
Готвят се за около 40 минути. По време на готвенето при необходимост се добавя още малко горещ бульон.
ЯЙЧЕНО-ЛИМОНОВ СОС
След като зелето е напълно омекнало и сармите са готови се изважда малко от соса в купа.
С телена бъркалка се разбъркват жълтъците, нишестето и лимоновия сок, като той се добавя бавно, не е задължително цялото количество, на вкус е, разбърква се заедно със соса от тенджерата. Цялата смес се изсипва обратно при сармите .
Оставя се да клокне на много слаб котлон и веднага се сваля от огъня. Бъдете внимателни, заради нишестето може бързо да загори.
След време соса може и да се сгъсти малко повече, тогава се добавя малко гореща вода.
Коментари