АВТЕНТИЧЕН БАДЕМОВ МАКАРОН - AUTHENTIC ALMOND MACAROON
Тези нежни топящи се бадемови макарони съчетават богатата традиция на европейските сладкарски изделия с ароматна есенция на средиземноморски вкусове. Тази бисквитка има безупречен баланс между дъвчаща вътрешност и деликатна хрупкава външна част.
Бадемовите макарони датират появата си от европейските манастири през 18 век. Този вариант на полумесец добавя елегантен обрат към класическата кръгла форма, а водата от портокалов цвят внася флорална нотка, която издига тази бисквитка от елементарно лакомство до изискан деликатес.
Перфектният бадемов макарон във форма на полумесец трябва да е крехък, приятен на отхапване, но и твърд за да запази формата си.
Покритието с пудра захар създава деликатен контраст с богатия бадемов аромат.
Когато са изпечени правилно тези бисквити предлагат хармонична смесица от текстури и изтънчен вкусов профил, което ги прави идеални за специални случаи и поводи.
300 г - ситно смлени бланширани бадеми
180 г - кристална захар
3 - яйчени белтъка L
1 с . л - вода от портокалов цвят
1/2 ч . л - бадемова есенция
60 г - пудра захар
В блендер се смилат суровите бадеми с 50 г кристална захар, почти до брашно, но нека са има и малки фини парченца. Изваждат се и се смесват с останалата захар. Разбъркват се с телена бъркалка.
В купа се разбиват с миксер белтъците на хубава пяна. Трябва да се спре разбиването точно преди да се оформят меки връхчета, това е важно! Сместа трябва да е ефирна, но НЕ и подобна на текстурата на целувки. Трябва да е като сапунена вода, хубаво разпенена.
Добавя се портокаловата вода и бадемовата есенция и сместа ще стане малко по-течна.
Цялата смес се прибавя към смлените бадеми и се разбърква с шпатула. Ще се получи меко, еластично и много лепкаво тесто. Заедно с купата се оставя в хладилник за 30 до 45 минути.
От охладеното тесто се загребва окол 1.5 с . л . . Предпочитам да откъсвам парче тесто ,да го премеря на кантарче , за да зная, че всички бисквитки ще имат равна големина, около 23 - 24 грама.
Между дланите, или върху повърхност се оформя фитилче, като леко се изострят крайчетата, а по -средата е по плътна, по -дебеличка е бисквитката и се извива леко като полумесец. Ако тестото стане твърде меко и лепкава се връща отново в хладилник за 10 - 15 минути.
Всяка бисквитка се овалва внимателно в пудра захар.
Подреждат се в тава с хартия за печене. Оставят се на студено отново за 20 минути.
Пече се в загрята фурна с вентилатор точно на 150 градуса за около 13 -15 минути. Пекох ги точно 14 минути.
Отгоре трябва да са бели, но да имат леко златисти крайчета.
След като се извадят от фурната се оставят да се охладят напълно в тавата, те са много крехки.
Поръсват се още веднъж с пудра захар.
Коментари