ГЕВРЕЧЕТА С ШОКОЛАД И ОРЕХИ


160 г - масло на стайна температура
1 - цяло яйце + 1 жълтък L
60 г - пудра захар
60 г - царевично нишесте
1 п - ванилова захар
настъргана кора от 1 био лимон
1 ч . л - бакпулвер
350 г - универсално  брашно, но се добавя контролирано

100 г - черен кувертюр и смлени ядки


В купата на миксера се събират  всички съставки за тестото. Брашното е важно да се добавя контролирано, за да се получи меко, гъвкаво, еластично  тесто с много приятен восъчен цвят.  Прави се тест- проверка като  се взима парче тесто оформя се на фитил, който не се къса и се завива като геврече, без да се наруши тестото с пукнатини, това е пробата за тестото. Ако случайно тестото е прекалено сухо, не може да се оформи на фитил и не може да се свие геврече, означава че трябва се добави още масло, за да стане гъвкаво. При мен се получи малка грешка от разсеяност  изсипах  цялото зададено брашно в купата на миксера в резултат  на което тестото стана сухо, не можеше да се оформи фитилче ,късаше се, също и да се свие на геврече. Веднага добавих още 50 г меко масло и отново разбих до хомогенно тесто. Сега вече можеше да се работи  спокойно и правилно.  


Оформя се фитил с дължина 15 см свива се на геврече и крайчетата се слепват. Гевречето се прехвърля в тава с хартия за печене.
Оставят се на студено за около 20 минути.
Пече се в загрята фурна с вуентилатор на 170 градуса за около 13 -15 минути. Отгоре гевречетата трябва да останат бели.
Охлаждан се напълно. 
От едната страна се потопяват с разтопен шоколад и се посипват са натрошени ядки.








Коментари

Популярни публикации