ДЪВЧАЩА БАДЕМОВА БИСКВИТКА БЕЗ ГЛУТЕН
Липсата на брашно ги прави меки и леко дъвчащи, но с хрупкави крайчета. Ако се оставят върху решетка за по-дълго време ще станат по- твърди и по-хрупкави. Може да се слепят с Нутела, карамел или мармалад, а може и така да се оставят леко посипани с пудра захар.
Маслото може да се замени с кокосова мазнина , но яйцата - НЕ! Не се пропускат, те са важна спойка.
Бисквитката е много трайна и може сега да се приготви и да остане свежа до Коледа и колкото повече стои толкова по-хубава става.
СУХА СМЕС
280 г - бадемово брашно
60 г - кафява захар
2 ч . л - джинджифил на прах
1/2 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
1 ч . л - ванилия екстракт
1 ч . л - сода бикарбонат разбъркана с 2 -3 капки оцет
ТЕЧНИ СЪСТАВКИ
80 г - масло на стайна температура, ( изважда се от хладилника 2 ч преди да се работи с него)
50 г - мед
25 г - портокалова вода или портокалов сок
и още
2 -3 с . л - кафява захар
В купа се смесват всички сухи съставки.
В купа се разбиват всички течни съставки до крем.
Сухата смес се прибавя към течните съставки и добре се разбърква с лъжица, до лепкаво тесто.
Тестото се оставя в хладилник за 2 часа.
С лъжица се загребва от тестото и се оформят топчета по 24 - 25 грама, или по малко ,но е важно да са с еднакъв размер, може и големината им да е колкото орех.
Топчето леко се сплеска и се потопява в отделената кафява захар.
Подреждат се в тава върху хартия за печене със захарта нагоре.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса, за около 12 - 14 минути.
След като се охладят напълно се поръсват с пудра захар през шаблон, или се намазват и залепят две по две със сладко или друго по избор.
Бисквитката е достатъчно вкусна и не съм ползвала шоколад да ги слепвам, според мен не е необходимо, но всичко е въпрос на избор.
Коментари