ЗАХАРОСАНИ БАДЕМИ - CANDIED ALMOND


Захаросани бадеми - нищо не може да се сравни с тях. Те са не само празнични, но може да се приготвят и през седмицата, или през цялата година. Вкусно лакомство.
Хрупкави, сладки, перфектни за закуска, за малък подарък и смятам, че са по-вкусни от солените бадеми, но  всичко опира до вкус и харесване.

200 г - сурови бадеми
150 г  - кристална захар
щипка - две  -канела на прах може и малко повече или не се ползва изобщо.
80 мл - вода

В незалепващ тиган се изсипва захарта, водата и канелата. По желание може да се добави и 1/4 ч . л . смлян кардамон, но според мен канелата е напълно достатъчна. Поставя се на умерен котлон и се оставя да кипне и захарта да се разтвори при леко разбъркване.
Добавят се бадемите и котлона се оставя към силен огън при разбъркване с дървена шпатула -  при мен са 9 степени, и котлона ми беше на 7-ма степен.
Сместа ще започне да се сгъстява и да образува плътни мехурчета. Намалява се силата на огъня към слаб 3 -4 та  степен. Този момент е важен при захаросването на бадемите. В началото захарта се превръща в гъст сироп, който ще се превърне в карамел, ако е силен котлона. Но целта ние  друга, а именно сиропът да кристализира отново и да облече бадемите с хрупкава бяла обвивка.


захарта започва да кристализира

Разбърква се енергично, като се захваща и дъното на тигана. Бадемите трябва да бъдат напълно сухи, да се отделят един от друг  и изцяло в бялата захар.
Сваля се тигана от котлона и много хубаво се разбърква като се захваща и дъното, там е останала голяма част от захарта,  защото захарта е силно полепнала и по стените и се е превърнала твърда като камък.
Връща се обратно на котлона на по висока степен 6-та да може да започне да се разтопява захарта и да карамелизира и да започне частично да полепва по ядките.  След като започне да се появява карамел на дъното веднага се намалява силата на огъня. Този момент е важен, разбърква се постоянно и  се сменя  температурата на котлона постоянно . Заредете се с търпение процеса е бавен, изисква внимание и за секунда не се оставя тигана без надзор, защото прегарянето става лесно и бързо, а изгорят ли ядките се хвърлят. 
Ще се забележи, че захарта започва да се топи и да образува лек  карамел, който полепва по ядките и ги превръща в гланцови. След като получат гланц се свалят окончателно от котлона и се изсипват върху хартия за печене много леко намаслена с масло и избърсана с домакинска хартия.
Оставят се да се охладят и след това се разчупват, въпреки че те почти не са залепнали.



Коментари

Популярни публикации