БОНБОНИ ФЕРЕРО РОШЕ - FERRERO ROVHER BALLS
2 - 3 с. л - НУТЕЛА ( ползвам по-добър шоколадов крем NICCIOLATA с лешници без палмово масло, въпрос на избор)
16 -18 бр - леко запечени бланширани лешници
150 г - млечен шоколад + 50 г леко запечени и нарязани бланширани лешници
Лешниците се изсипват в тава с хартия за печене и се запичат на 180 градуса за около 7 - 8 минути. Изваждат се, охлаждат се .
Вафлите се смилат до брашно в блендер.
Изсипват се в купа и се добавя НУТЕЛАТА. Разбърква се да се оформи тежко тесто.
Ако е прекалено лепливо се оставя в хладилник за 10 -15 минути леко да стегне .
От сместа се загребва с лъжичка и се оформя топче. За да са равни по размер ги измервам на кантарче, около 20 - 22 г всяко.
Топчето леко се притиска и по средата се поставя малко от Нутелата , а след това запечен лешник. Бързо се затваря и оформя на топче. Трудно е да се работи толкова меко тесто, топи се много бързо между дланите и да се направи малка дупка по средата е почти невъзможно. Затова топчето го поставям върху силиконовото килимче, или върху хартия за печене, с пръсти го оформям на кръгче, малко поставям от шоколадовия крем, малко означава 1/8 лъжичка, колкото да има вкус, следва лешник и с помощта на ножче отлепям стените на тестото и бързо го завивам на топче.
Така приготвени се оставят на студено за около 30 - 40 минути. Трябва да са се вдървили на студа.
Разтопява се шоколада с 1 ч . л . олио. Прибавят се нарязаните лешници. Не ги режа с нож , а ги пускам в блендер на принципа на старт - стоп бутона леко да ги нареже, но на по- едро, не трябва да са ситно смлени.
Всеки леден бонбон се потопява в шоколад, отцежда се и се оставя върху хартия за печене.
Оставят се на стайна температура за повече от 2 - 3 часа.
Коментари