КАДАИФ - БАКЛАВА - KATAIFI BAKLAVA
380 г - суров кадаиф
200 г - разтопено масло
БАКЛАВА
375 г - кори за баклава, (ползвах 400 г)
150 г - разтопено масло
около 30 мл - вода
СИРОП
750 мл - вода
600 г - кристална захар
1 - пръчка канела
10 бр - розички карамфил
150 г - мед
1 - лимон разрязан на 4 парчета
ЯДКИ
250 г - бадеми
100 г - шамфъстък
150 г - орехи
2 ч . л - канела на прах
около 30 мл - вода
Корите се изваждат от хладилника и се оставят опаковани на стайна температура за 2 часа.
Ако кадаифа е бил замразен се оставя опакован на стайна температура за 4 часа.
СИРОП
Започва се от приготвянето на сиропа да има време да се охлади напълно на стайна температура.
В касерола / тенджера се изсипва захарта, водата, пръчката канела, розичките карамфил и лимона разрязан на 4. Поставя се на умерен котлон, разбърква се да се стопи захарта. Оставя се да заври, намалява се котлона и се оставя да къкри за 15 минути. Сваля се от котлона, добавя се меда и се оставя отново на котлон, но само за 1 минута при разбъркване. Сваля се и се оставя да се охлади на стайна температура.
ЯДКИ
Ядките може да са от един вид, но е хубаво да бъдат смесени поне от два вида - орехи и бадеми. Имах останали 100 г шамфъстък и го добавих. Смилат се на едро. Изсипват се в купа и се добавя канелата на прах, разбъркват се.
БАКЛАВА
Отварят се корите и отгоре се поставя тавичката 30/22-23/ 5 см. По големината на тавичката се изрязват корите. Излишното се отстранява и ще послужи примерно за една малка баничка.
Маслото се разтопява.
Намаслява се с четка тавата с масло.
Отваря се кадаифа и се нарязва с ножица на дребно. С ръце се раздърпва, да се отделят нишките. Поставя се на дъното на тавата, разпределя се. Залива се равномерно с разтопеното масло и с ръце се разбърква така, че всяко парченце да е добре омаслено. Притиска се с ръце към дъното на тавичката хубаво да се уплътни. Ще се получи един равномерен намаслен слой от кадаиф.
Отгоре се разпределят ядките равномерно. Напръскват се с вода през пулверизатор
Поставя се една кора намазва се с разтопено масло. Отгоре се поставя още една кора намазва се с масло, следва трета - масло и така до края на корите, като всеки път се намазват с масло.
С остър нож се нарязва баклавата на ромбоиди или квадрати. Първо се нарязва по дължина на 4 ленти, а след това по диагонала на ромбоиди.
Напръсква се с вода през пулверизатор.
Намазва се с останалото масло.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса, само докато леко хванат загар корите, това е не повече от 15 до 20 минути. Веднага се намалява фурната на 150 с вентилатор и печенето продължава за още около 50 - 60 минути. Винаги се наблюдава да не прегорят корите. Баклавата трябва да е хубаво златиста и да се виждат отделените кори, това говори за добре изпечена баклава.
Изважда се от фурната и веднага се залива със студен сироп. Баклавата трябва да "изпищи" при заливането със сиропа.
Оставя се на стайна температура за повече от 3 часа да поеме хубаво сиропа.
Това не е баклава, от която ще капе сироп и ще се долива сироп с лъжица в чинийката, това е точно гръцката баклава, много хрупкави кори, ухаеща на маслото и с фантастично богата плънка.
Коментари