БЕЗ ГЛУТЕН ИТАЛИАНСКИ МАРЦИПАНОВИ БИСКВИТИ С КЕДРОВИ ЯДКИ - MANGIA WITH NONNA PIGNOLI COOKIES


Типична италианска марципанова бисквитка с кедрови ядки и леко поръсена с пудра захар.
Бисквитката е от района на Сицилия и Кампания. Има перфектен баланс, приятно дъвчаща от марципата и отгоре хрупкави кедрови ядки.
Бисквитката е напълно без глутен.

225 г - бадемова паста, марципан
100 г - кристална захар (ползвах кленов сироп)
2 с . л . течен мед
1 - яйчен белтък
щипка - сол
60 г - кедрови ядки
пудра захар за поръска


Бадемовата паста се начупва на парчета и се поставя в кухненски ролбот. Добавя се кристалната захар и се смила на няколко пулсации, докато се превърне в пясък.
Добавя се меда, белтъка и солта.
Разбива се отново, докато се превърне в гладко и силно лепкаво тесто,  което може да се държи здраво.
Ръцете се намасляват с малко парченце масло и се откъсват парчета равни по размер около 24 - 25 грама всяко. Овалват се между дланите на топче. Ако не се намазват всеки път ръцете с мъничко масло е невъзможно да се оформят, мазнината дава тази възможност да се оформи хубаво топче.
Леко се сплескват , придава им се  форма на овал и се топват в кедровите ядки, само от едната страна. 
Подреждат се в тава върху хартия за печене. Хартията много леко се  намазва  с парче масло и след това  се изтрива с домакинска хартия, това е достатъчно, иначе залепват за хартията.  
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 13  - 14 минути, до леко златисто по края на бисквитката.
Задължително се оставят да изстинат в сама тава, невъзможно е да се вдигнат ще се разпаднат.
След като са напълно охладени се посипват с малко пудра захар.








Коментари

Популярни публикации