БОНБОНИ МОЦАРТ - MOZART CHOCOLATE BALLS
Това са бонбони почти на 100 години и се предлагат основно в Австрия, също в Германия, но и по цял свят.
Всички познават тези бонбонени кутии с лика на Моцарт обвити в червен станиол.
Рецептата я имам от доста време и все не стигам до нея, но тази година твърдо реших, че ще намеря време и за тях. Намерих и набързо ги направих. Те не са трудни, лесно се работят, но си имат определени задължителни съставки, марципан, шамфъстък, лешникова нуга.
Бонбончето е класика с прекрасен вкус!
50 г - лешникова нуга
130 г - марципан
25 г - брашно от шамфъстък
около 100 г - черен кувертюр за покритие
1 ч . л - масло
Лешниковата нуга се дели на 16 парченца, около 9 г всяко. Много бързо се овалват между дланите на малко топче, нугата бързо се топи от топлината на ръцете. Оставят се в хладилник да стегнат.
| това е лешниковата нуга |
| омесване на марципана и шамфъстъка |
| оформяне на топчета |
| разточване |
| поставяне на топче от марципановата нуга и |
| завиване на топче |
Върху силиконово килимче или върху плот ,който е посипан с пудра захар се разстила марципана. Работя върху силиконово килимче и марципана не лепи, това е предимство. Марципана, ако е пресен е мек, еластичен и много хубаво се работи с него. Може с пръсти да се разтвори или с ролер леко да се разточи. Отгоре се изсипва брашното от шамфъстъка и с ръце се омесва. Малко трудно се поема брашното, но с малко повече търпение ще се прибере. Оформя се топка с приятен зеленикав цвят.
От топката тесто се откъсват малки парченца с големина на орех, или по 9 - 10 грама всяко.
С ролер се разточва всяко топче, не много голямо, колкото да се постави студеното лешниково топче. Бързо се събира и се оформя между дланите топче.
Така приготвени се оставят отново на студено.
На водна баня се разтопява шоколада. Прибавя се и малкото масло.
След като са се втвърдили топчетата се поставят в разтопения шоколад, отцеждат се и се поставя върху хартия за печене. Оставят се да се стегне шоколада за няколко часа.
Бонбоните може да се завият в червен целофан или да се сервират в сервизна десертна чиния.
Коментари