МАЛКИ КРЪФИНИ С ПЪЛНЕЖ ОТ СЛАДКАРСКИ КРЕМ И ШОКОЛАД


400 г -  универсално брашно
70 г - кристална захар
1 - яйце L
130 мл - прясно мляко
7 г - суха мая
50 мл - хладка вода
щипка сол
150 мл - слънчогледово олио
1 пакетче - ванилова захар
и още
120 - 150 г - масло на стайна температура
Фурна 180 градуса
Мъфин форма с 12 гнезда. Не е необходимо формите да са намаслени, тестото е достатъчно  маслено.
В купата на миксера,  може и на ръка да се измеси тестото, се разтваря маята в хладктата вода, добавя се 1 ч . л.  захар от общата  и 1 ч  л . брашно. Разбърква се с телена бъркалка. По принцип сухата мая не се активира предварително, но аз го правя за да съм сигурна, че маята действа, След това се добавя яйцето, олиото,  ваниловата захар, млякото и останалата захар. Отново се разбърква с телената бъркалка. Постепенно се добавя брашното, като се поставя куката за размесване на тежко тесто, на миксера. Измесва се до гладко тесто, за около 10 - 13 минути, или докато тестото образува топка и "изчисти" купата на миксера. Измесеното тесто се покрива и се оставя да втаса  на стайна температура, за около 1 - 1.30 минути, докато увеличи двойно обема си.  Не препоръчвам бързо втасване в загрята фурна,  променя се структурата на тестото, може да се остави във фурната , но само на включено осветление, без включени градуси.
Готовото втасало тесто, тестото е меко и много нежно, се дели на 6 равни части. За да съм сигурна в размера на топчетата, предваритерно го измерих на кантарче, беше 800 грама и всяка топка тесто стана по 133 грама, или 130 грама.  Оформят се на гладки топчета, покриват се с фолио. Оставят се за 15 минути.
Всяко топче тесто се разточва с точилка на лента дълга около 60 -  65  см и ширина около 18 - 20 см. С пръсти се намазва с част  от мекото масло, из цялото пространство. Внимателно се навива на стегнато руло, до колкото може да е стегнато рулото, защото то "бяга" , хлъзга се в ръцете от маслото, но не е проблем. Така оформено дългото руло се разрязва по средата, на две части. Всяка част се навива като охлюв, като се внимава разрязаната част на рулото да е от външната страна, да се виждат разрезите.  Края на рулото се подпъхва отдолу, за да създаде малко височина на кръфина. Така оформен се поставя в мъфин формата. Следват и другите топчета тесто. Оставят се да втасват отново за около 1 час, нека да изпълнят формате.

Пече се  в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 - 25 минути, като винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче и ако няма полепнали трохи, кръфините са готови и се изваждат от фурната. Оставят се да се охладят напълно.
След като са охладени с пош  и накрайник затворена звезда се напълват от горната страна  със сладкарски крем, или шоколад.  За шоколад съм ползвала Нутела, като купувам такава Нутела в която няма палмово масло, тя е по - чиста и е пак така вкусна и хубава, както обикновената Нутела, но всичко е въпрос на избор.
Може и да се напудрят с пудра захар, но този момент аз го прескочих, не е необходим.
За основен сладкарски крем съм пуснала рецепта преди време, така че може да се погледне, или да се приготви обикновен ванилов крем, по избор е, но добавянето на пълнеж е по избор и заигравка,  кръфините са толкова хубави, нежни, маслени и без пълнеж на крем или шоколад - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/patisserie.html

https://www.facebook.com/groups/3137956476261010/ - Stefi Tishova "Италия на масата"
** малките снимки , които пускам,  като малко разяснение на действията ми, не са с добро качество, защото нямам добра светлина и също така е трудно с изцапани ръце с масло да се снима, извинявам се за което. 





Коментари

Популярни публикации