БЯЛ БОБ С ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА

 

Всички готвим бял боб, общо взето е харесван и си е много традиционен за българите,  хубава и полезна храна е. Понякога е на боб - чорба, понякога е като яхнийка, но до момента не бях го готвила с толкова много печени червени чушки. Видях рецептата при Ралица Николаева, много харесван кулинар от мен и я следя, всичките й рецепта са много добри, зачетох се и веднага я спретнах. Чушките бяха налице, оставаше бял боб да приготвя. Честно казано не ми се занимаваше с варене , затова ползвах готов сварен испански бял боб,  освен това винаги зная, че този боб е маслено перфектен на вкус, ако мога така да се изразя. Ползвах 2 буркана , като увеличих малко и продуктите,  но може и един, разбира се.  Ще  покажа на снимка точно кой вид готов боб ползвам.

Тази рецепта много прилича на сръбската, или Тафче-Графче, както се нарича, такава рецепта съм пуснала - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html , но при тях няма джоджен и допълват с чесън и дафинов лист като аромати, много е вкусен, но аз го предпочитам този вариант със свеж джоджен. Изписвам рецептата така, както е зададена при кулинар Ралица Николаева:
300 г - бял боб
2 големи глави стар - лук
1 - морков
8 - печени червени - чушки
1 ч . л - сол
1 връзка свеж - джоджен
1/2 връзка - магданоз
2 с . л - универсално брашно
1 с . л . червен пипер
щипка-две - смлян черен пипер
1/2 ч . л - лют червен пипер, той е по избор
Ако не се ползва готов сварен бял боб , то бобът се измива ,поставя се в студена вода за 1 нощ. Тази вода след това се изхвърля, налива се 1 - 2 литра  нова вода и се поставя на  котлон да  заври , намалява се температурата на слаба степен и се вари до готовност.
Докато бобът се готви се нарязва на ситно лука и моркова. Добавят се при боба и готвенето се  продължава  на тих  котлон, до пълна готовност.
В тенджера/тиган се налива около 100 мл олио. Нарязват се на едри парчета чушките и се поставят в горещата мазнина да се запържат, до златисто при периодично разбъркване. Добавя се и солта. Накрая на готвенето се прибавят двете с. л . брашно и енергично се разбърква за около 1 - 2 минути. Сваля се от котлона и се добавя 1 с . л . червен пипер , той трябва да пусне аротатите си и да не прегаря, затова тенджерата се отстранява от котлона, добавя се и щипка - две смлян черен пипер. Връща се отново на слаб котлон, за да може малко да се запържи при разбъркване и се прибавя наситнен джоджен и магданоз. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още малко сол.
Така приготвен се изсипва, ползвам керамична тавичка, в тавичка за печене. Полива се с добра  струйка олио и добавих 50 мл гореща вода.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути.







Коментари

Популярни публикации