СЛАДКО ОТ БЕЛЕНИ СМОКИНИ



На селската ни къща има две дръвчета, може да се наричат и храсти, те така са се разпространили, че приличат на огромни храсти, смокини. Дават много плод, но тази година поради това, че беше изключително горещо лято дадоха в пъти повече. Разкошни, сладки, ухаещи смокини. Падах от дръвчето и ми става жал, колкото и да ги харесваме на вкус не  можем да изядем смокините, падат по тревата, изгниват за съжаление. Колкото и да раздавам винаги има и още, така се принудих да направя сладко. Правила съм сладко от зелени смокини  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_211.html по идея на Мария Митева -  https://www.mycookingbookblog.com/, но си е бавно и няма да повторя, въпреки че стана уникално добро. Тази година направих сладко от белени смокини и това е за първи път, но отново е бавно, не е сложно ,но изисква време.
1 кг - белени смокини
600 г - кристална захар
150  - 200 мл - вода
1/4 ч . л - лимонтозу
1 ч . л - масло

Подбират се здрави ,твърди зрели смокини. Смокините се измиват, подсушават, изрязва се дръжката им, и с остро и тънко ножче се обелват. Става много лесно и не е проблем. Трябва да са 1 кг обелени смокини. В тенджера се изсипва захарта и отгоре се добавя водата, водата трябва да е покрила захарта. Поставя се на котлон и се разбърква, докато захарта се стопи. След като заври добре в захарната сместа се пускат една по една смокините, добавя се и лъжичката масло. Маслото ще помогне да не се образува пяна. След като заври се оставя на умерен  котлон за 10 минути. Не се разбърква, за да не се наруши целостта на плодовете, а внимателно с решетъчна лъжица леко се натискат отгоре, да потъват в сиропа.  След 10 минути се свалят от котлона и се оставят  да поемат сиропа, докато напълно се охлади. 
След това време отново се връщат на умерен котлон и отново трябва да заври сладкото за 5 минути. Времето на варене се засича след като започне да ври сладкото, засичам го по часовник. Отново се сваля от котлона, похлупва се и се оставя да се охлади напълно. 
И за трети път се поставя на умерен котлон , изчаква се да заври и се засичат 10 минути. Към края на времето на варене се добавя разтвореното лимонтозу в капки вода  и внимателно се разбърква. Сваля се от котлона и се налива в горещи бурканчета. Обръщат се за да хлътне капачката.
Сладкото от белени смокини е напълно готово.








Коментари

Популярни публикации