STEAK AU POIVRE, PEPPER STEAK


 PEPPER STEAK съм пуснала преди време в блога си, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/magnifique.html,  но тази рецепта е още по - лесна и бърза и ме грабна изведнъж. Освен това е на прекрасен куринар, който следя много редовно и с ръка на сърцето си мога да кажа, че всичко което съм изпробвала от него е било с чудесен резултат. Силно я препоръчвам, това е аламинут, който се приготвя за 20 минути най-много. Важното е да се спазват минутите за готвене, засича се по часовник. Рецептата е зададена за телешко бонфиле,  но тъй като не успях да намеря подходящото телешко филе,  го приготвих със свинско бонфиле. Ще я изпиша така както е зададена

500 г - телешко бонфиле
2 с . л - черен пипер на зърна
1 с . л - зелен пипер на зърна
300 мл - сметана 30 %
100 мл - качестен коняк
2 ч . л - дижонска горчица
3 - 4 зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - масло
малко сол
Месото се нарязва на две порции, всяка по 250 грама. Оформя се с пръсти , а сред това с чукче леко се начуква, колкото да придобие форма на хубав, но голям правоъгълник.
В хаванче се счукват на едро зърната черен пипер. Изсипват се върху голяма дъска за готвене и се  добавя  малко сол. Отгоре се поставят парчетата месо и добре се овалват от всички страни. Върху дъската трябва да остане съвсем малко остатък от пипера. 
Парчетата месо се поставят в 3  с . л .  сгорещен зехтин и се запържват по 3 минути на страна. Времето се засича по часовник. Добавя се парчето масло.  Трябва да се получи красива запечена коричка. Изваждат се в затоплена чиния и се оставят на топло.
Ако мазнината е в повече може да се отстрани част от нея. В останалата мазнита се налива коняка, той тряблва да "изпищи" от горещината и  веднага се запалва с клечка кибрит, фламбира се.  Трябва да се внимава при фламбирането, количеството на алкохола не е малко,  при поднасяне на клечката той ще пламне веднага  и се отстранява тигана от котлона, огъня след секунда ще слегне, това фламбиране е достатъчно.  Отново се поставя на котлона и се добавят лъжичките горчица, разбърква се с дървена лъжица, докато се приеме и се налива сметаната, разбърква се отново и се прибавя начукания зелен пипер. Този пипер ще придаде много хубав аромат и вкус. Оставя се на котлона, докато леко се сгъсти. 

В сервизна чиния се поставя блокчето месо и се залива обилно със сос.
Гарнитурата при мен е картофи на пара заляти с масло, но може всякакви зеленчуци, по избор и вкус.











Коментари

Популярни публикации