ИТАЛИАНСКИ КЕЙК С МАСКАРПОНЕ И ЛИМОНОВА ЗАЛИВКА

 
Като прочетем "кейк" и какво пък толкова, нищо особено, просто един пореден кейк. Да, така е наистина, но точно тази рецепта на която попаднах мога откровено да споделя, че е нещо повече от кейк. Разкошен на вкус, прекрасна консистенция на кейковото тесто, влажен, ухаещ на лимон и най-вече тази мекота, но и плътност,  финес ,който се усеща при всяка хапка и това основно се дължи на голямото количество нишесте, точно нишестето придава онази перфектна структура на кейковото тесто. В блога си съм пуснала доста рецепти на кейкове  от най-различни кулинари,  всички до една са добри, но този и  високомасления кейк,  Царски кейк, който съм публикувала, са повече от прекрасни, те не са обикновени кейкове, а наслада за ценители. -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_812.html
300 г - брашно 00
150 г - картофено нишесте (може да се замени с царевично нишесте )
200 г - кристална захар
250 г - маскарпоне
100 г - разтопено масло
3 - яйца L
200 мл - прясно мляко
8 г - бакпулвер
1 ч . л . екстракт ванилия
настъргана кора от 1 лимон
щипка - сол
ЛИМОНОВА  ГЛАЗУРА
100 г - пудра захар
4 с . л - изцеден лимонов сок
2 с . л - вода със стайна температура
Фурна - 180 градуса
Кръгла гладка форма d 24 см  и стени h 9 см, много добре намаслена с парче масло и леко покрита с няколко щипки брашно и изтупана. На дъното на формата винаги поставям хартия за печене, това е по избор.
Разтопява се маслото и се оставя настрана.
Брашното, нишестето, бакпулвера и щипката сол се пресяват. 
В купа се разбиват яйцата, ванилията и захарта, докато вдигнат обема си видимо и бъркалките да оставя следи в тестото, това е за около 3 до 5 минути. Добавя се маслото,  разбива се,  прибавя се маскарпонето на три пъти и се разбива до плътна и кремообразна смес. Брашнената смес се прибавя на порции , като се редува с прясното мляко и се завършва с брашно., добавя се и настърганата лимонова кора. Разбива се, докато се уеднакви консистенцията, да бъде напълно гладка.
Готовото кейково тесто се изсипва в приготвената форма, заглажда се с шпатула.
Пече се на 180 градуса за около 50 - 55 минути, или до суха клечка поставена по средата на кейка.
Изважда се, оставя се за 10 - 15 минути във формата и след това се поставя върху решетка. Оставя се да се охлади напълно.
ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА
Лимоновата глазура по рецепта е много лека, не е плътна, но ако се желае винаги може да се намали количеството течност и тя ще стане плътна, но аз я приготвих така както е подадена.
Пудрата захар се пресява, прибавя се изцеден лимонов сок, добре се разбърква и се добавят лъжиците вода. Поставя се като се покапва върху охладения кейк, нека да се стече по страните.










Коментари

Популярни публикации