CANNOLI ALLA CREMA PASTICCERA - КАНОЛИ НА ФУРНА С КРЕМ ПАСТИЧЕРА
Обичам каноли, не, не ги обичам, а съм влюбена в тях, това е! Винаги когато съм в Италия, и ей така, както си се разхождам и минавайки през някоя сладкарница и аз вече съм вътре и купувам поредната канола, колко изяждам е незнайно и изобщо не ме интересуват калориите през това време, докато съм там, не ги броя, това е! Толкова ги обичам, че си намерих и магазинче със сладкарски консумативи и си купих тръбички за каноли, така че и това ми е наред, оставеше да си намеря моята рецепта. За мое съжаление в повечето рецепти, ако не и всички, се ползва мас в тестото, това е за хрупкавост, но това не е мой продукт , не го харесвам, и няма начин да го купя и да го ползвам, точно поради тази причина не ги и направих до момента.
Попаднах на рецепта, италианска е рецептата и ще посоча източник, на реплика на каноли във фурна и с крем Пастичера. Да, не са онези уникални каноли, които ние всички познаваме, от времето когато сме били в Италия, но все пак се доближават донякъде до уникално вкусните каноли. Тук , рецептата е от маслено тесто, също добре хрупкаво и пълно с основен сладкарски крем, не е с рикота и шоколад, но това не пречи да се напълнят с рикота и шоколадови капки, по избор е, но спазих рецептата, така както е зададена.
ТЕСТО
500 г - универсално брашно
125 г - студено масло
настъргана кора от 1 лимон
150 г - кристална захар
3 - яйца L
КРЕМ
1 л - прясно мляко
300 г - кристална захар
настъргана кора от 1 лимон
140 г - универсално брашно
2 с . л - царевично нишесте
3 - яйца М
1 ч . л - екстракт ванилия
Пресява се брашното над купа, добавя се настърганата лимонова кора, яйцата, настърганото на ренде, на големите дупки, маслото и захарта. Омесва се гладко тесто. Вода в тестото не се добавя, както при други маслени теста, а това е така, за да не се напука тестото по време на печенето тестото, но ако е прекалено сухо и не може да се събере може само ръката да се намокри със студена вода и да се измеси, то ще се събере. ( точно два пъти си намокри и изтръсках ръката , и омесих до гладко тестото). Готовото тесто се завива във фолио и се оставя за 30 минути на стайна температура !
С точилка върху малко брашно се разточва с дебелина около 3 мм. С назъбен резец се изрязват малки правоъгълници 8/10 см. Завиват се в тръбичката, като се захваща края им с пръсти. ( погледнете втората снимка, не се завиват точно както истинските каноли, като триъгълник, а така както е правоъгълно парчето тесто ) . Подреждат се със свивката надолу, в плоска тава върху хартия за печене.
Пече се в затоплена фурна на 160 градуса за около 15 минути, или до приятно порозовяване по края на канолата.
Задължително се охлаждат напълно и след това се изважда внимателно тръбичката, ако са горещи ще се счупят. Оставят се настрана.
КРЕМ
Млякото се сгорещява с изрязана, няколко цели парчета със зеленчукобелачката, лимонова кора. След това тя се отстранява с щипка.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, добавя се брашното смесено с нишестето и захарта, разбърква се и се добавя малко, около 150 мл - 200 мл от горещото прясно мляко. Връща се обратно при останалото мляко, и се сварява крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя ванилията, разбърква се. Покрива се плътно с фолио и се оставя напълно да се охлади.
Охладените каноли се напълват с охладен крем.
Посипват се с пудра захар.
Коментари