ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С ГОРЧИЦА, МЕД И РОЗМАРИН


600 г - пилешки пържоли 
1 глава средна по големина - лук
3 скилиди - чесън
150 мл - сухо бяло вино
1 пълна с. л. - едрозърнеста горчица
1 пълна с.л- - дижонска горчица
1 пълна с . л . течен мед
50 -100 мл - пилешки бульон
50 мл - сметана 30% ( ползвах 200 мл сметана 30%, защото предпочитам малко повече сметанов сос и не сгреших.)
сол, смлян черен пипер
зехтин Екстра Върджин
3 - 4 клонки свеж розмарин, ако не се харесва като аромат може да се ползва мащерка, риган, салвия

Месото се нарязва по диагонал на големи парчета. Поставя се в купа и се полива с 2 с . л. зехтин и се поръсва с черен пипер. Разбърква се.
В чугунен тиган, или друг с дебело дъно, незалепващо покритие се загряват около 3 - 4 с. л. зехтин. Прибавя се месото и се запържва от двете страни до леко зачервяване. Налива се виното и след като се изпари алкохолът и виното се редуцира наполовина се прибавя наситнен лук и пресован чесън. Задушава се под капак до омекването му. Ако е необходимо може да се добави малко бульон.
В купичка се разбъркват двата вида горчица, меда и бульона и се добавят. Хвърлят се и клонките розмарин, намалява се температурата на огъня и се готви до кремообразен сос. Тогава се налива сметаната , ако е необходимо се добавя малко сол и се поръсва със смлян черен пипер. Внимателно се разбърква и се готви още за 3 - 4 минути на ниска температура. След като е напълно готово ястието се сваля от огъня и се оставя за 5-10 минути под капак.
Сервира се с  вегетариански кускус. -https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/11/blog-post_11.html


 




Коментари

Популярни публикации