ЛИКЬОР КРЕМ КАФЕ - LIQUORE CREMOSO AL CAFFE

 

У дома по какъвто и да е повод алкохол не се употребява, няма значение дали е рожден ден, дали е Коледа или Нова година, алкохол не се отваря, никой не пие, освен мен. С удоволствие бих изпила чаша  хубаво качествено вино, а с добри приятели мога и една малка ракийка да изпия. Няма нищо лошо  в това, даже ми е приятно. Но най-вече обичам ликьори, нещо сладичко, нещо малко алкохолно, и най-вече след вечеря, като диджистив, нещо приятно и вкусно  се  разлива върху рецепторите, едно малко удоволствие. До момента съм приготвяла в домашни условия Лимончело и в интерес на истината стана много сполучлив - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_68.html
Днешната рецепта е за ликьор Крем Кафе, още по - лесно се приготвя и е с разкошен  плътен, интензивен вкус на  кафе.
Ликьор Крем - Кафе се приготвя в кафеварка за 3 кафета, а не кафе през кафемашина!

кафеварка за 3 кафета
400  мл - сметана 30 %
100 мл - прясно мляко
400 - кристална захар
300 мл - чист алкохол 95 %
1 ч . л - ванилова паста, или 2 пакетчета ванилин
Започва се с приготвянето на кафето в италианска кафеварка. 
В  каничката на кафеварката се сипва вода до клапана, поставя се цедката , пълни се с дозатора за  кафе за 3 чаши, затваря се и се поставя на умерен котлон. Щом започне да излиза кафето котлона се намалява ,за да излиза бавно и след като цялата вода се е вдигнала и кафето е готово се сваля от котлона. Преди да се разлее се разбърква. Излива се в подходяща мензура, охлажда се кафеварката под студена вода и отново се напълва НО!! с готовата течност кафе, ако е необходимо се допълва до клапана с мъничко вода,  отново се слага  необходимата доза за 3 кафета и отново се сварява. Тази процедура се повтаря общо 3 пъти, вместо вода в каничката на кафеварката се използва полученото кафе. По този начин ще се получи интензивен и наситен вкус, а точно това трябва за приготвянето на Кафе-ликоьра.
В касерола се изсипва сметаната и прясното мляко. Поставя се на котлон, прибавя се захарта и се сгорещява до точка на кипене при разбъркване.  След като е сгорещена сместа достатъчно се сваля от огъня и се прибавя ванилията. Охлажда се и се прибавя към кафето. С пасатор, за да има  още по плътен вкус,  се завъта за 1 минута. 
Завършва се като се прибавя алкохола, разбърква се и се налива в подходящи шишета. От тази рецепта ще излизе около 1 литър и 100 - 150 мл.
Съхранява се в хладилник, или фризер за около 3 - 4 месеца.




Коментари

Популярни публикации