ШОКОЛАДОВА ТОРТА "МИМОЗА" - TORTA MIMOSA AL CIOCCOLATO

 

Торта "Мимоза" е италианска торта , която винаги се приготвя за 8-ми март, в чест на жените. Името си води от цветето мимоза, което се характеризира с бледо жълт красив цвят и е много нежно, но едновременно с това е  силно и здраво растение, така както се предполага за една жена, красива, нежна , но и силна. През 1946 г Съюза на италианските жени избира официално името на цветето за свой символ, а след това се създава и тортата в чест на празника.  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html
Тази година изневерих на оригиналната рецепта   за нежно жълта  торта "Мимоза" и я приготвих в шоколадов вариант. Получи се разкошен шоколадов десерт, с лек, въздушен и много вкусен крем.

Форма за торта с ринг и d 22 см.
Приготвят се два блата, един основен за тортата и един за кубчетата,  с които се поръсва тортата.
1. ПАНДИШПАН
6 - яйца М
100 г - брашно за торти и сладкиши
30 г - високомаслено какао
30 г - картофено нишесте
160 г - кристална захар
настъргана кора от 1 портокал
1 ч . л - ванилия екстракт
2. ПАНДИШПАН за кубчетата
3 - яйца М
50 г - брашно за торти и сладкиши
15 г - високомаслено какао
15 г - картофено нишесте
80 г - кристална захар
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ч . л - ванилия екстракт
СИРОП ЗА СИРОПИРАНЕ
120 мл - вода
50 мл - еспресо
1 с . л - ром
1 с . л - кристална захар
КРЕМ
500 мл - прясно мляко
6 - яйчени жълтъка
120 г - кристална захар
30 г - царевично нишесте
1 ч .л  - ванилия екстракт
60 г - нарязан на ситно черен кувертюр
20 г - масло
и
250 мл - сметана 35%


СИРОП
В касерола се изсипва водата и захарта. Поставя се на котлон ,за да се разтопи захарта при разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя еспресото и лъжицата ром. Оставя се настрана.
КРЕМ
Яйцата се разделят.
Млякото се загрява до точка на кипене.
В купа с жълтъците се прибавя  захарта и се разбива с телена бъркалка. Добавя се пресятото нишесте и се разбърква  добре. Добавя се горещото мляко при непрекъснато разбъркване и се връща обратно на котлона да се свари гъст крем. След като е готов се сваля от котлона и се прибавя нарязания на ситно шоколад, ванилията и маслото. Разбърква се до стопяването им. Покрива се плътно с фолио и се оставя напълно да се охлади. Оставя се в хладилник.
Разбива се сметаната до меки върхове и бавно се прибавя  на части  охладения крем. Разбиване продължава до твърди върхове. Готовия крем се оставя в хладилник до ползването му.


ПАНДИШПАН
Тортената форма се намаслява с парче масло, също и стените и се посипва малко брашно, на дъното се поставя хартия за печене.
Яйцата и захарта се разбиват на висока скорост  в купата на миксера за 20 минути. ( ползвам платенарен миксер)  Сместа трябва да увеличи тройно обема си и да пада от бъркалките бавно и да може да рисува цифра.
В купа се пресява брашното, нишестето и какаото. Прибавя се на порции към яйчената смес, като се разбърква нежно и внимателно с шпатула  отдолу нагоре, без да губи от обема си. Накрая се прибавя настърганата портокалова кора и ванилията, леко се разбърква.
Така приготвената сместа се изсипва във формата.
Пече се на 165 - 170 градуса с вентилатор за около 45 / 50 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изключва се фурната, отваря се малко вратичката й и тортата се оставя вътре за около 1 час, така няма са спадне от смяната на температурата и ще изстива бавно.
След това време се изважда, освобождава от ринга и хартията на дъното и се охлажда напълно върху решетка. 
Приготвя се и втората част от пандишпана, който е за кубчетата  по същия начин, но се изпича за малко по-малко време,  около 25 минути. Също се охлажда напълно и се оставя настрана до ползването му.
С остър нож се разрязва  тортата на три платки. С фино ренде се отстраняват всички твърди ръбове по платките и повърхността, ако има такива. 
Върху тортена подложка се поставя една платка и с четка се навлажнява със сироп най-вече по края на платката , а след това и останалата част. Разпределя се част от крема, заглажда се. Поставя се втора платка, навлажнява се добре и се поставя крем и следва третата платка ,която също се навлажнява и се разпределя останалото количество крем, като се измазват и страните на тортата.
Втория пандишпан, който е напълно охладен се разрязва на две платки, а след това на тесни ивици, около 1/2 см. Всяка ивица се нарязва на дребни кубчета. Готовите кубчета се посипват върху тортата, нека да са плътно едно до друго и се посипват и страните й.
Тортата е готова и се оставя за 1 - 2 часа в хладилник. 













Коментари

Популярни публикации