КЛАСИЧЕСКИ КОЗУНАК ПО РЕЦЕПТА НА РАДИ СТАМБОЛОВ

 

Ето, че отново дойде Великден и повечето от нас запретват ръкави да приготвят по някой и друг домашен козунак. Тази година също няма изменение и отново съм на линия за приготвянето му, но както съм споделяла и друг път, че винаги правя по някой нов модел. Силно е да се каже "нов модел", защото козунаците в общи линии са еднакви, хубаво брашно, яйца, мляко, мая, захар и  някое и друго допълнение, било заквасена сметана или маскарпоне, било вкусна плънка,  за по - голям разкош.  Тази година са два модела на нови рецепти,  едната е тази и още една със сушени боровинки  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/04/blog-post_48.html  и мога да кажа, че и двете рецепти са разкошни. Количествата са големи, за по 1 -1.2 кг брашно, но всяка може да се раздели на две, всичко е по избор и възможности.
Тази рецепта отлежаваше дълго време в един тефтер и тази година и дойде и на нея ред, направих я, много е добра.   
Работила съм в планетарен миксер, само докато събера брашното на груба топка, но след това започнах да прибавям мазнината на ръка, а реших така, защото тестото е изключително меко, пухкаво, нежно, удоволствие е да се работи с него, но всеки сам ще прецени, до колко му стигат силите.
6 - яйца L
300 г - кристална захар
около 1 кг - брашно,  (ползвах -  500 г -  италианско брашно 00  и 500 г - брашно Манитоба. Количеството на брашното беше съвсем точно, без 2 с . л .)
200 г - разтопено масло,  (ползвах 100 г разтопено масло и 100 г - олио)
200 мл - прясно мляко
14 г - суха мая,  (saf-instant, френска бързодействаща мая,  или 42 г - свежа)
настъргана кора от 1/2 лимон/портокал
1/4 ч . л - сол
ПЛЪНКА
1 кутия - локум надребни  кубчета*
100 г - стафиди в 20 мл - ром
може да се добави - шоколадови капки, също  кандирани лимонови / портокалови корички
белтък за намазване на козунака преди печене
захар за поръска
бадеми 
* само да споделя, че никога не съм харесвала локум в козунак, нямам представа ,защо се слага, на мен определено не ми харесва, освен това козунака става прекалено сладък, както и се получи при тази рецепта, но аз я изпълних така както беше зададена, но при друг случай на приготвяне ще пропусна кубчетата локум определено, но всичко е по избор и вкус.


В купичка се слагат стафидите, заливат се  с ром и се оставят настрана.
В касерола се загрява  на слаб котлон прясното мляко и захарта ,  разбърква се до стопяване на захарта. Сместа не трябва да става гореща, а силно умерено топла на температура.
В купа се счупват яйцата и се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се млякото със захарта, настърганата лимонова/портокалова кора и малкото сол. Добавя се маята и всичко се разбърква с бъркалката. Изсипва се в купата на миксера и се започва прибавянето на смесените два вида брашно, като се разбърква на ниска скорост на миксера. Идва момента,  в който се образува груба топка тесто и  трябва да се започне прибавянето на стопената мазнина . Може да бъде добавена  в миксера, като се добавя на струйка, изчаква се добре да се приеме от тестото и следва нова порция, или да се добавя на ръка. Тъй като тестото беше много хубаво, нежно, леко лепеше по ръката, но това е нормално и така трябва да бъде, избрах да добавям мазнината на ръка, като загребвах с пръсти ,поливах тестото и измесвах, докато се поеме и следва нова порция. Измесването е около 20 - 30 минути. Трябва да се знае, че козуначеното тесто съвсем спокойно търпи грубо измесване, то се разтяга, свива, разпъва, усуква, мачка се,  удря се в плота, и то не веднъж , а повече пъти и така става много пухкаво, отново се добавя от мазнината и така се продължава докато свърши. Трябва да се получи хубава стегната топка, напълно гладка  и видимо да се забелязват мехурчета, ще покажа в една от снимките, това говори, че тестото е измесено перфектно.




Измесеното тесто се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса, докато увеличи двойно обема си.  Втасването е във фурната, но само на включено осветление !  Не препоръчвам включени градуси, или затоплена предварително фурна, това довежда до промяна на консистенцията на тестото. Едно козуначено тесто трябва само да работи за себе си, бавно да се вдига при постоянни градуси, а такива градуси е вътре във фурната , около 25-27 градуса и са перфектни за втасване на козуначеното тесто. Да се приготви козунак е бавно, не се бърза.
Докато тестото втасва може да се приготви на кубчета локума, или да се извадят кандираните лимонови или портокалови корички, да се приготвят бадемите, те са бланширани и са обелени от люспата ,  които се подреждат върху козунака. 
Втасалото тесто се изсипва върху леко намаслен плот. Брашно повече не се добавя.
По желание се дели на две части, за два големи козунака, или всяка част се дели на три, това са фитилите за една плитка. 
Всяка част се оформя на правоъгълник, посипва се с част от парченца локум, може да се добавят кандираните лимоновите корички и стафидите, всичко е по избор.
Фитилите се завиват на руло, може да се усучат и три фитила да се  сплитат на плитка, или венец, по избор. С пръсти се защипват краищата на фитила, за да не изпада  плънката. 
Така приготвени се поставят в определените форми, като на дъното е поставена хартия за печене.
Оставят се отново да втасат на 1 час.
Намазват се с леко разбит  с вилица белтък, поръсват се със захар и се подреждат  бадеми. Направете козунаците с много бадеми.
Пече се на 170 градуса с вентилатор,  за около 50 минути, или до суха клечка поставена по средата.











Коментари

Популярни публикации