ИТАЛИАНСКИ КИФЛИ - MARITOZZI DI BIANKA
Лесна рецепта за домашни кифли - maritozzi. Могат да се напълнят с подходящо сладко, а най са известни с пълнеж от сметанов крем, такава рецепта съм пуснала и са превъзходни - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/08/maritozzi.html.
Този път са с пълнеж от ябълков мармалад. Всяка година правя мармалад, не е трудно, вярно отнема време, но е малко удоволствие, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_494.html когато е напълно готов, така и сега, подбрах си рецепта за бриош кифлички и са с плънка от новата "реколта" на ябълков мармалад. Освен това, че е много вкусен този мармалад никога не се разлива по време на печене и е много подходящ да пълнеж.
300 г - брашно Манитоба
300 г - универсално брашно
7 г + 1/4 ч . л - суха мая
3- яйца L
150 г - кристална захар
120 г - олио
настъргана кора от 1 портокал
180 г - топло прясно мляко
щипка - сол
и още
вода и кристална захар
В купата на миксера се разбиват яйцата, захарта и портокаловата кора. Прибавя се олиото, млякото и постепенно се прибавя брашното. На средна скорост се измесва тесто. Ако е прекалено меко и лепи може да се добави не повече от 1 с . л. брашно, но въпреки това тестото ще бъде доста лепкаво, не добавяйте повече брашно.
Така измесено се прехвърля в купа леко намаслена с парче масло, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1. 30 часа във фурната само на включено осветление, без включени градуси. Не препоръчвам включени градуси, защото е хубаво едно тесто с мая да се увеличава, да втасва бавно.
Втасалото тесто се изважда върху намаслен плот с парче масло/олио. От тестото се откъсват топчета по 110 - 120 грама всяко. Тестото ще лепи, затова всеки път се намазва плота с мазнина по избор, ползвах парче масло, също и се намазват ръцете.
Топчето тесто се оформя с пръстите на ръцете на кръгче и се завива на руло. Дължината на рулото е около 10 - 12 см. В половината кифлички съм сложила плънка от дълго парченце ябълков мармалад.
Така приготвени се подреждат в тава върху хартия за печене.
Оставят се да втасат отново за 20 - 30 минути.
Пече се на 160 градуса за около 20 минути.
5 минути преди са се извадят от фурната се изважда тавата и с четка се намазва всяка кифли с вода и се посипва кристална захар. Допичат се за още 5 минути.
След като са напълно изпечени и още съвсем горещи се намазват с вода втори път и отново се посипва със захар.
Коментари