ДАТСКИ СЛАДКИШ В ОРИГИНАЛНО БУТЕР ТЕСТО

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

305 г - универсално брашно
6 г - сол
225 г - студено масло на кубчета
1/2 ч. л - лимонов сок
120 мл - ледена вода
ЗА КИФЛИЧКАТА
малиново сладко

Приготвянето на бутер тесто в домашни условия е удоволствие за всеки един кулинар. 
Знае се, че е трудно приготвянето му или по-точно изисква време, защото по принцип разточването му е от 6 пъти с престой около 30-40 мин. в хладилник. С разточването от 6 пъти се приготвят типичните известни на всички ни  френски кроасаниhttps://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/05/blog-post_27.html  за които съм пуснала рецепта, но тук при тази рецепта, която искам да споделя с вас разточването е сведено до минимум само от три пъти, което изключително намалява времето за приготвянето му.
Също така не се ползва мая , а продуктите са само от брашно, масло и ледена вода. По надолу ще приложа снимки  на всеки един етап  от приготвянето му,.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

В купата на миксера се разбърква брашното и солта . 
Добавя се на порции студеното масло, разбива се на ниска скорост и сместа трябва да стане зърнеста. В този момент се долива ледената вода и ч.л. лимонов сок. Разбърква се само докато тестото приеме водата и се сваля от миксера. Тестото е като рошава топка и едва се държи заедно, то е повече сухо, но точно така трябва да бъде.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

1. Прехвърля се върху набрашнен плот, като леко се набрашнява и отгоре. 
До колкото може се събира с ръце и с набрашнена точилка започва да се разточва вертикално, без много да се натиска. То не се държи стегнато, на места се разчупва, напуква се , но това не бива да ви плаши. Виждат се и парченцата масло, което е много важно. Помага се за да се събира в правилната посока , а тя е да бъде тесен правоъгълник широк около 15 см, с плоската шпатула, като се изравнява отстрани с нея. Тестото трябва да се разточи по дължина само напред и назад 3 пъти от основното тесто т.е. да е 45/15 см. За улеснение се слагат знаци от малки лепки по плота.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

С ръка се изглажда, а и по този начин се добива представа дали е с гладка повърхност. 
Когато е разточено достатъчно сантиметри се сгъва от горната страна към средата му, а долната го покрива като книга. Изравнява се. 
Завива се внимателно в свежо фолио и се оставя за около 30-до 60 минути в хладилник. Аз го държах в хладилник около 40 минути. 
Може и да се постави във фризер, но трябва да се следи да не замръзне, не повече от 15-20 минути. Това беше първото разточване и върху фолиото се маркира час и бележка 1 - во, което улеснява запомнянето, кое е по ред разточването.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

2. Второто разточване е отново да се постави тестото върху набрашнен плот, също и отгоре да се хвърли малко брашно, и така да се постави, че прегънатият край на книгата да е от лявата страна. Разточва се с набрашнена точилка, разточването му сега е много по-лесно и отново се разточва на 3 пъти по см в дължина на тестото т.е. на кубчето тесто. 
Сгъва се по същия начин, завива се с фолио, надписва се и отново в хладилник за същите минути.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

3. Третото разточване и последно, е отново да се постави на набрашнен плот и пак да се разточи на см по 3 от големината на самото тесто което е като книга събрано. 
С шпатула се изравнява отстрани до хубава вертикална гладка лента.
 Събира се отново по същия начин, поставя се в хладилник за около 30 минути пред да се оформят сладкишите.

4. Със сантиметър (линийка) се измерва широчината му и това дава представа как да се среже правилно. 
Направих правоъгълници 10/7 см, които оформих на датска кифличка, тя е точно както се прави въртележка. 
Намазах тестото с четка с малко белтък, но така че да не засягам страничните му ръбове, а само отгоре, защото бутер тестото не се намазва отвсякъде, а само отгоре, иначе ще залепнат тези прекрасни пластове, които искам да има. По средата на всяка кифличка поставих около 1/2 ч. л. сладко от малини.  
Пече се на 220 градуса до хубаво зачервяване.

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него


Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него


Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него


Коментари

Популярни публикации