ГРЪЦКО СТИФИДО С ТЕЛЕШКО МЕСО - BEEF STIFADO

 

Както се чете от заглавието рецептата е от  гръцката кухня.
Приготвя се обикновено с говеждо месо, или много добро телешко месо. Също така може да се сготви  със заешко, агнешко, а напоследък го виждам и с октопод, последното изобщо не зная как се готви, не съм проявявала интерес, всичко е въпрос на вкус и предпочитания, но независимо с какво ще се готви най-важното съставка е вида и качеството на месото. За да се приготви хубаво Стафидо трябва много качествено месо, което трудно у нас се намира, но се постарах да набавя много качествено телешко месо.
Освен това са необходими и малки лукчета, у нас се наричат арпаджик и малко средиземноморски подправки.

1 кг - качествено телешко месо/ говеждо
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
100 мл - качествено червено вино
3 с . л - винен оцет
1 с . л - качествен коняк
1 голям зрял - домат обелен и нарязан на дребно, или консерва домати
2 с . л - доматено пюре
1- дафинов лист
щипка, две  - риган
3 розички - карамфил
3 - 4 зърна - бахар
3 - 4 зърна черен пипер
щипка-  две - кристална захар
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
1 пръчка - канела

От месото се изрязват всякакви жилки и ципи. Подсушава се.
Загрява се зехтин в дълбока тенджера и се прибавя месото нарязано на големи кубчета.
В тенджерата не се слага цялото месо, а се запържва на порции, колкото да покрие дъното. Сотира се за кратко, докато се запечата от всички страни. Когато е готово се изважда, покрива се  и се оставя настрана.
Към зехтина с тенджерата, ако не е достатъчно се добавя още малко, се прибавят обелените лукчета. запържват  на среден огън, да хванат лек загар, за около 10 минути при периодично разбъркване. Сипва се коняка, виното и оцета, покрива се и се оставя да къкри за 3 минути.
Връща се месото в тенджерата заедно със соковете. Добавят се нарязания домат, доматеното пюре,  зърна черен пипер, риган, дафинов лист, бахар, розичките карамфил, индийското орехче и пръчката канела.  Налива се гореща вода до месото. Ако се смущавате от силния аромат на пръчката канела, то тогава поръсете две - три щипка канела на прах, ще даде прекрасен аромат.
Така приготвено стафидото се оставя да заври на силен котлон и веднага се намалява температурата и се оставя за 1.5 - 2 часа да къкри, и да омекне напълно месото и сосът да се редуцира. Ако е необходимо по време на готвенето може да се добави още малко гореща вода.
Накрая се посолява със сол и смлян черен пипер и малко кристална захар, разбърква се.
За гарнитура може да се добавят картофи на пара, или пюре, или ориз - пилаф -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/02/arroz-grega-brazillian-greek-rice-pilaf.html
 и разбира се чаша червено вино.















Коментари

Популярни публикации