БАНИЧКИ С ТИКВА И КАФЯВО МАСЛО

 

Дойде ли есента и започват да се приготвят баниците с тиква. Има най-различни варианти откъм плънките, може да е само със сурова тиква, може да е задушена леко на котлон, може да има и най-различни подправки, може да е само с орехи, всичко е по избор и вкус. Няколко са ми рецептите с тиква и всичките са добри. 
Тази рецепта я видях преди няколко дни, тя е с препечено, карамелено масло, това е в основата й. Ухае прекрасно на запечени ядки.
Важното е маслото да се препича на слаб котлон, от 9-та степен на 3- степен, бавно, за да не изгори, а изгорили маслото се започва отново, няма как да се поправи. Това препичане ще отнеме около 15 - 20 минути при разбъркване, докато придобие златисто - кафяв цвят. На дъното ще останат малки млечни частици, затова се прецежда. 

500 г - кори за баница
350 г - едро настъргана тиква
2 - 3 щипки - сол
50 г - едро смлени орехи
50 г  - сухи кайсии, нарязани на дребно
30 г - светли стафиди
канела на прах
2 с . л - кандирани лимонови корички, или портокалови
2 - яйца М
120 г - кристална захар
140 г - препечено масло
ГЛАЗУРА
20 г - препечено масло от общото
2 с . л - кристална захар
1 - яйце

Тиквата се настъргва на едро ренде. Посолява се със сол и с ръце се смачква, за да омекне, тъй като е сурова. Не се добавя захарта, защото тиквата ще се разводни излишно.
В купа се смесват орехите, кайсиите, стафидите, канелата, лимонови корички, яйцата и тиквата, разбърква се.
Отварят се корите. 
Един лист от дългата страна се  покапва с препеченото масло. Поръсва се с 2 с . л кристална захар. Бързо се свива като хармоника и се прегъва точно по средата. В  долната част на кората се препокриват двете страни, захлупват се една върху друга и се поставя 1 с . л . от тиквената смес. Завива се на руло отдолу нагоре. 



Така се приготвят всички банички и се подреждат в тава покрита с хартия за печене. 
Показвам  в снимка, как оформям по този начин баклава с маскарпоне,  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/12/blog-post_30.html 
но докато при  баклавата плънката е почти суха, тук при тиквата плънката се разводнява, затова се работи малко по - бързо.  Половината от корите са оформени по този начин, а другата част са  свити като охлюв.


Разбира се, че оформянето по този начин не е задължително, може да се свият баничките като охлюв, или да са плоски, въпрос на избор е.
След като са подредени всички кори се приготвя глазурата.
Всички съставки за глазурата добре се разбъркват. Посредством четка се намазва всяка баничка.
Пече се на 165 градуса с вентилатор за около 40 минути.





Коментари

Популярни публикации