ЯГОДОВ ТАРТ - STRAWBERRY PIE


Възхитителна  пролетно - лятна рецепта за маслен тарт с пресни ягоди от MasterChef Bruno Albouze. 
По принцип неговите рецепти са изключително сложни, ползва техника, която понякога е непозната и неразбрана от мен, също и продукти и не на последно място и уреди, но той затова е и MasterChef, знае и може изключително много. 
Имам няколко  негови  рецепти приготвени от мен, но винаги ги подбирам да са лесни и да мога да се справя, понякога се получава пълен провал. Ето тази рецепта -  БОРОВИНКОВ ПАЙ 
е лесна и затова съм успяла да се справя, но в интерес на истината изключително внимавам, когато работя негова рецепта, така е и  тук, и много подробно съм написала за този тарт, но е лесен, всичко върви едно след друго и няма как да се обърка
 Разкошно хрупкава маслена основа, богат бадемов крем и копринено нежен крем с ванилово маскарпоне.
Този десерт е удоволствие за сетивата

600 г - свежи ягоди по възможност еднакви по големина

БАДЕМОВ КРЕМ
100 г - масло на стайна температура
100 г - пудра захар
100 г - бадемово брашно
5 г - царевично нишесте
1 - яйце L
1 -. ванилова шушулка*, или 1 ч . л - ванилова паста
МАСЛЕНО ТЕСТО
150 г - масло на стайна температура
90 г- пудра захар
30 г - бадемово брашно
щипка - сол
1 - ванилова шушулка  или 1 ч . л - ванилова паста
1 - яйце L
250 г - универсално брашно
ВАНИЛОВО - МАСКАРПОНЕ КРЕМ
220 мл - прясно мляко
60 мл - сметана 30%
1 - ванилова шушулка или 1 ч . л - ванилова паста
50 г - кристална захар
12 г - универсално брашно
12 г - царевично нишесте
2 - жълтъка L
15 г - какаово масло **
3 г - желатин
20 г - масло
30 г - маскарпоне
и още
1 - жълтък разбъркан с  1 с . л . сметана - за намазване

ще напиша и какво още е необходимо ,като уреди, за смесване на продуктите: миксер  за разбиване, метален пръстен намаслен с масло d 20 - 21 см, блендер, касерола, пош, кухненски процесор, шпатули, хартия за печене, задължително кантарче за измерване на продукти, тъй като в рецептата има малко необикновени грамажи,  а те трябва да се спазват за добър резултат, примерно 12 г брашно и т. н . 


* ползва се или ванилова шушулка или ванилова паста, ползвах ванилова паста.
** не разполагах с какаово масло, затова малко увеличих количеството на обикновеното масло от 20 г на 35 г, това не попречи по никой начин на рецептата

ЯГОДИ
Ягодите трябва да се правилно почистени. Те са деликатен плод , лесно раними и бързо се развалят, ако не се работи правилно.
Ягодите не се измиват под течаща вода, защото бързо абсорбират водата. и това ще доведе до бързото им разваляне и загуба на естествената им сладост.
За да се почистят перфектно се поставят се в купа пълна със студена вода, разбъркват се нежно няколко пъти и с решетъчна лъжица  се изваждат върху  домакинска хартия да се отцедят. 


МАСЛЕНО ТЕСТО
В процесор се изсипва бадемовото брашно, щипката сол, захарта и се прибавя маслото на кубчета. Завърта се на 1 - 2 оборота. Прибавя се яйцето отново се завърта на 1 - 2 оборота и се прибавя универсалното брашно и ваниловата паста. Разбива се на няколко пулсации, докато се образува грубо тесто. 
Изважда се, завива във фолио, оставя се в хладилник за 1 час.
През това време на изчакване на тестото се приготвя -
БАДЕМОВ КРЕМ
Мекото масло се разбива със захарта, нишестето, ванилията, и бадемовото брашно до крем. 
Добавя се яйцето и се разбива отново за кратко, колкото да се уеднакви. Ще се получи гладка и лъскава смес.
Поставя се в пош, оставя се настрани до ползване.
ВАЛИЛОВО - МАСКАРПОНЕ КРЕМ
В малка купичка се накисва желатина с 1 - 2  ч . л. студена вода, оставя се да набъбне, за 5 минути.
Прясното мляко,  сметаната и изстърганите ванилови шушулки, ако се ползват,  се поставят на котлон, да се сгорещи млякото до точка на кипене.
Жълтъците се разбиват със захарта и нишестето с телена бъркалка, или миксер, леко да се сгъстят.
От горещото мляко се изважда разполовената шушулка, и 1/3 от него се прибавя към жълтъчната смес, добре се разбърква , да се темперират жълтъците. 
Цялата смес се връща в касеролата, поставя се на умерен котлон и се сварява гъст крем при непрекъснато разбиване. 
Сваля се от котлона и се прибавя маслото, набъбналия желатин, той от горещата смес ще се стопи,  и ако се ползва 1 ч . л . ванилова паста. Разбърква се, докато се стопи маслото . 
Охлажда се за кратко и се прибавя маскарпонето. 
Разбива се с блендер до напълно гладък крем. 
Прехвърля се в купа, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно на стайна температура. Преди да се ползва се разбива с миксер , да стане отново пухкав крем.
ТЕСТО
Охладеното тесто се дели на 2 части, около 270- 280 г всяка.
Едната част се оставя в хладилник до ползването й.
Другата част се разточва върху хартия за печене,  но въпреки това  посипах с малко брашно, защото тестото е силно маслено и лесно се лепи, се разточва в кръг  с дебелина 3 мм. Работи се бързо, защото тестото лесно омеква от повечето  масло.
Върху разточеното тесто се поставя метален пръстен и се натиска да се изреже точен кръг. 
Това което е извън кръга се изрязва и се прибавя към  2- то тест.
Прехвърля се заедно с хартията за печене и металния ринг в плоска тава, надупчва се с вилица на няколко места и се оставя на студено.
От второто тесто трябва да се изрежат страничните ленти.
Тестото върху хартия за печене отново се разточва с дебелина около 3 мм. 
Отбелязва се с линийка ширината на лентите , колкото е широка стената на  металния пръстен, при мен е точно   3.5 см. 
Разрязва се на ленти и както са разрязани се оставят на студено, докато се втвърди отново тестото, не се вдигат преди това, не може да се работи, защото е прекалено меко и се огъва и къса. 
След като са се втвърдили се поставят около стените на пръстена, с пръсти леко се притиска в основата да залепнат една в друга.


Така подготвено се поставя отгоре  изрязан кръг от хартия за печене, поставят се керамични перли / зърна боб, , да се извърши т. нар. "сляпо печене" . Пече се в затоплена фурна на 180 градуса с вентилатор, за 20 минути.
Изважда се, отстраняват се  хартията с перлите / боб и се намазва с жълтъка разбит с малкото сметана. Намазва се и отвън и отново се пече,  но само за 10 минути.
Изважда се.
Изпечената платка се напълва с бадемов крем, като се отрязва крайчето на поша около 1 см и се прави спирали в платката, като се започва от средата  към  стените на пръстена. 
Заглаждат се с обратна лъжица и отново се  връща  във фурната  на  170  градуси за още 15 - 20 минути. 
Изважда се, маслената  тарта  с  бадемовия крем са напълно изпечени. 
Оставя се настрана да се охлади напълно.
Тартата след като е напълно охладена се поставя  ваниловия  крем с маскарпоне, като се поставя в пош с отрязан край около 1 см и се прави спирала от средата към стените на пръстена. 
Заглажда се с обратна лъжица.
Отгоре се подреждат ягодите, като всяка почистена ягода леко се намазва с разтопен желатин или течен мед, това ще бъде и консервант за плодовете, да не съхнат
Оставя се в хладилник за 1 час.













 

Коментари

Популярни публикации