НАЙ - ВКУСНИТЕ ТИКВИЧКИ С ОРИЗ НА ФУРНА - RISO AL FORNO CON ZUCCHINI


Може да се каже, че тиквичките  лятно време са много често срещани
 на масата ни. Вкусни са всякак  приготвени, но тази рецепта определено ме грабна, не че е нещо ново, това са тиквички с ориз на фурна, но така е приготвена, че зеленчуците стават хрупкави, а ориза сочен. Заслужава си вниманието.

500 -600 г - тиквички
200 г - ориз Арборио, или такъв какъвто ползвате
1 - домат 
1 пълна ч. л - червен пипер
1 връзка - зелен лук или 1 средна по големина глава стар лук
1/2 връзка - магданоз
1/2 връзка -копър
1 стрък - пресен чесън, или малка скилида
зехтин Екстра Върджин
около 500  мл - вода, може и малко повече
1 БИО - зеленчуков бульон
сол, смлян черен пипер


Тиквичките се измиван и подсушават. Нарязват се на по-дебели резени, около 3 -4 мм в диагонал. Оставят се настрана.
Домата се настъргва.
На ситно се нарязва лука, чесъна, магданоза и копъра.
В касерола се загрява около 40 мл зехтин, зеленчуците се обичат със зехтина,  и се прибавя да се задушат лука, и чесъна за около 1 минута при периодично разбъркване.
Добавя се измития и отцеден ориз и леко се запържва за около 1 - 2 минути при разбъркване.
Добавя се домата, разбърква се и се посипва червения пипер. След като си пусне аромата се прибавя около 200 - 250 мл топла вода и кубчето бульон, разбърква се.  Оставя се на умерен котлон да къкри за 5 - 6 минути, или докато се поеме течността.
Сваля се от котлона и се прибавят половината от зелените подправки, малко сол и се поръсва със смлян черен пипер.
В тавичка за печене около 35/20 см се покапва зехтин на дъното. 
Изсипва се сместа с ориза. Добавят се  и около 300 мл топла вода, разбърква се.
Отгоре се подреждат резените тиквички, като се застъпват.
Посолява се със сол и червен пипер,  и останалите зелени подправки и се поливат  със струйка зехтин.
Пече се в сгорещена фурна с вентилатор на 170 градуса за около 40 - 45 минути.
Увеличават се градусите за грил и се запича за още 10 минути.
Поднася се  с кисело мляко, но най - хубави са със сос TZATZIKI

Благодаря, Мария!







Коментари

Популярни публикации