ТОРТА КАПРЕЗЕ БИАНКА, ( ИТАЛИАНСКА БАДЕМОВА ТОРТА С БЯЛ ШОКОЛАД) БЕЗ ГЛУТЕН - TORTA CAPRESE BIANCA (ITALIAN ALMOND CAKE WITH LEMON AND WHITE CHOCOLATE GLUTEN FREE)


 Повечето  от нас познават торта Капрезе, богата, декадентска, италианска шоколадова торта с бадемово брашно. Тортата е от остров Капри - откъдето носи й името си.
Тя е неустоима  и всяка хапка носи своето очарование и възбужда сетивата.
Днешната рецепта е за същата торта, но в бял вариант, която е също толкова богата на вкус, декадентска, влажна и ронлива.
Идеална е за всички, които обичат шоколад.

175 г - бял кувертюр
170 г - масло
5 - яйца L разделени
150 г - кристална захар
1 голям изцеден - лимон
1 с . л - лимончело
настъргана кора от 3 лимона
300 г - бадемово брашно
1 малка  ч . л - бакпулвер ( 4 г) 
щипка  - сол
1 ч. л - кремотартар
пудра захар за поръска


Форма d 22 см с намаслени стени и дъно и покрито с хартия за печене.
На водна баня и на ниска температура се разтопява маслото и шоколада при периодично разбъркване. Сваля се от котлона и се оставя настрана  да се охлади до стайна температура.
В  купичка се изсипва захарта и се прибавят настърганите лимонови кори. С пръсти се разтърква добре, така ще се получи още по интензивен аромат на лимон.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разпенват с миксер на средна скорост. Прибавя се лъжичката кремотартар и се разбиват на висока скорост до твърд сняг. Оставят се настрана.
Жълтъците се разбиват с лимоновата захар , за около 7 - 8 минути. При вдигане на бъркалките това което пада от тях трябва да може да рисува цифри, това говори, че добре са разбити. Добавя се лимоновия сок и лимончелото, разбива се за кратко.
Прибавя се разтопеното шоколадово масло при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера.
Добавя се бадемовото брашно  с бакпулвера и солта и отново се разбива, само докато се приеме
Половината от сместа се прибавя към разбитите белтъци и се разбърква с шпатула. Цялата смес се излива обратно в купата с жълтъците и се разбърква внимателно, да не се загуби обема,  с шпатула до еднородна смес.
Изсипва се в подготвената форма, леко се заглажда.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 40 - 45 минути. 
Когато се прави тест - проверка с дълго дървено шишче по него ще има малко полепнали трохи, което е нормално, защото тортата е силно влажна.
Изважда се, охлажда се в самата форма и се оставя в хладилник за около 2 часа.
При сервиране се посипва с малко пудра захар




Коментари

Популярни публикации