ТАФЧЕ** НА ГРАФЧЕ С БЕКОН В ГЮВЕЧ НА ФУРНА - DELICIOUS BAKED BEANS

 

Рецептата е много елементарна, но много вкусна, особено когато има и бекон. Първо се раздава един разкошен аромат на препечен бекон, а след това идва мястото на вкусен маслен боб. 
Такава рецепта съм пуснала преди време още 2020 година и я научих от Chef Миро.
Господин Миро е сръбски готвач имаше собствен ресторант, силно посещаван от софиянци и се наричаше "При Миро".  Често му бяхме клиенти, и с времето станахме и приятели, така че от него научих как се приготвя Тафче - Графче. Някой хора са я записали като македонска рецепта,  както е представена от "Кухнята на Звездев",  не! не е македонска, а си е чисто сръбска рецепта. Много е вкусна. Гледаш един никакъв боб, а станал разкошно вкусен. 
Сърбите не ползват джоджен, не зная защо, но аз слагам мъничко за вкус, малко го побългарявам, както се казва, но всичко е въпрос на избор.

100 г - бекон
800 г - сварен боб
2 глави- стар лук
3 скилиди - чесън
1 ч . л - вегета*
4 с . л - зехтин Екстра Върджин или олио
2  ч . л - пушен червен пипер
2 с . л - доматена паста
1 - дафинов лист
1 ч . л - смлян черен пипер
сол на вкус
сух джоджен по избор и наситнен магданоз
* някои домакини не ползват вегета, защото се смятат, че има лоши съставки, според мен не е така, и  в тази рецепта я ползвам съвсем спокойно. Въпрос на избор.
** Така и не разбрах как точно се изписва дали с "В" или с "Ф", според моята версия и на г-н Миро  е с буквата "Ф", но това не е толкова важно, всеки да го изписва както знае и го чува.

Ако боба е суров се накисва от предната вечер в студена вода. На следващия ден се излива водата, налива се нова и се поставя на котлон да се свари до пълно омекване.
Ползвам готов сварен боб в буркан, за улеснение и да ми спести време, също е въпрос на избор.
Бекона се нарязва на кубчета.
Лука се наситнява, чесъна също.
В сух, но горещ тиган се изсипва бекона да се запържи до златисто при периодично разбъркване.
Прибавя се наситнен лук и чесън, разбърква се и се оставя за около 3 - 4 минути или докато се изпари водата.
Налива се 200 мл  зеленчуков бульон или вода от сварения боб, разбърква се и се прибавя боба. Посолява се с малко сол, прибавя се дафинов лист, черен пипер, доматената паста,  и се оставя на котлона за около 4 - 5 минути. Времето на готвене винаги се измерва след като ястието започне да ври.
Добавя се вегетата.
След като е врял достатъчно време се изсипва в кален съд, или малки гювечета.
В купа се смесва зехтина и червения пипер, разбъркват се. Излива се в боба, или  по супена лъжица в малките гювечета.
Тук е момента да прецените дали да добавите джоджен или не, аз винаги добавям. 
Оставя се във фурна да се запече на 180 градуса с вентилатор за около 25 - 30 минути.
Накрая се поръсва с наситнен магданоз.
След като е напълно готов и вече е охладен е добре да се прехвърли в друг съд, да не остава в гювечетата, или каления съд, това е само съвет.





Коментари

Популярни публикации