ОТЛИЧНА РЕЦЕПТА НА CHEF БЕТИ ЗА КИШ СЪС СПАНАК - BETH`S FOOLPROOF SPINACH QUICHE

 

175 г - универсално брашно
1/2 ч . л - сол
113 г - студено масло на кубчета
1 - яйце
30 мл - студена вода*
СПАНАЧЕНА  ПЛЪНКА
15 г - масло ( 1 с . л) 
3 стръка - зелен наситнен лук
щипка  - сол
смлян черен пипер
1/8 ч . л - кайенски пипер
10 - яйца
240 мл - сметана 30%
1/4 ч.л - смляно индийско орехче
60 г - настъргано сирене - Грюер
170 г - бейби спанак, или такъв с какъвто се разполага  в момента


В купа се смесва брашното и солта. 
Добавя се студеното масло и с кухненски процесор се завърта, докато стане на трохи, може да се ползва и ръчен блендер.
Добавя се яйцето и студената вода. 
Завърта се отново, докато се оформи в топка тесто.
В тази рецепта интересното е, че предварително изстудяване на тестото не се прави. Така както е оформено на топка се разточва с точилка посипано  с малко брашно, около 26 см за основа и  + 3 .5 см височина на  лента  за борд.
Веднага се прехвърля в тарт-формата  с подвижно дъно, като първо се оформя с пръсти дъното, а след това се оформят хубаво и реброваните стени. 
Така приготвено се оставя  в  хладилник за 1 час. 
През това време на изчакване се приготвя  плънката от спанак.
В касерола се разтопява маслото.
Прибавя се наситнен лук и се задушава за 2 минути, до омекване.
Прибавя се и спанака, разбърква се, за да спадне обема му.
Изваждат се от касеролата, нарязва се грубо  и се оставят настрана.
В купа се разбиват яйцата, добавя се сметаната, сол и смлян черен пипер, кайенски пипер и настърганото сирене. 
Към яйчената смес се добавя и спанака, разбърква се.
Изважда се формата от  хладилника и се излива цялата яйчено-спаначена смес в маслената кора.
** Тарт- фомата се поставя  в плоска тавичка  с хартия за печене, тя евентуално ще предпази дъното на фурната,  ако по някое време плънката леко протече, това не е проблем. При мен не протече, но горното се приема като съвет.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 175 градуса за около 45 - 50 минути, до златисто кафяво.  
За да се провери дали е готов леко се разклаща формата и ако е все още  леко се разклаща по средата  говори, че са необходими още 5 до 10 минути, трябва да е напълно стегнат.
Зелена салата.


* по тази рецепта, както съм написала, предварително тестото не се изчаква да се охлади. Разточва се веднага и се прехвърля в тарт-формата. Спазих рецептата, като  разточих веднага тестото посипано с мъничко брашно и го прехвърлих в тарт - формата.  Масленото тесто по време на разточването може да се пропука, но това не е проблем, лесно се залепя отново, като се приближат разпуканите места едно към друго, отгоре се минава с точилката. Много хубаво се оформя ребровата част, като леко се притиска към стените.
** По принцип, когато работя маслено тесто винаги извършвам "сляпо печене", както при КИШ ЛОРЕН - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/03/quiche-lorraine.html 
т.е. покривам го с хартия за печене и изсипвам керамичните перли за печене,   но тук такова няма,  това е разликата в тази рецепта. Chef Beth, смята, че така е по- добре за самото тесто, че няма да се свие към средата, така и направих.
Не мога да дам отговор, кое печене е по -добро, не съм  професионалист, за да мога да правя разлика между двата вида, важното е, че на мен ми харесват и двата метода, не ми пречи предварително за 15 минути да направя "сляпо печене", а пък така, както е тук става още по-бързо, въпрос на избор е според мен и най-вече време, но най-важното е, че се получава наистина един фантастично вкусен КИШ СЪС СПАНАК, има един недостатък, силно е калоричен,  това не е рецепта за дами, които са на диета или е пък за всички ни, които не се притесняваме от малко повече калории.





Коментари

Популярни публикации