КАРТОФЕН ГРАТЕН ДАФИНОА - POTATO GRATIN DAUPHINOIS

 

Много добра рецепта за картофи Дофиноа и е подходяща за една вечеря със зелена салата, разкошна комбинация. Подобна рецепта съм пускала https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post.html , но тази според мен е още по -богата и основен сос е сметаната. Получават се силно кремообразни  запечени картофи и в добавка със сиренето е прекрасна комбинация.

1 кг - нишестени картофи
1 малка скилида  - чесън
350 мл - сметана 30%
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
1/4 ч  . л - смлян черен пипер
1 ч . л - сол
1 средна по големина глава - червен лук
1 с . л - масло
200 г - настъргано сирене Чедър ( Грюер)

Картофите се  обелват, измиват и подсушават.
Нарязват се на филийки с дебелина до  3 мм.
Нарязва се лука на тънки филийки.
Нарязва се  чесъна  на много ситно. 
Сиренето се настъргва.
В купа се излива сметаната , добавя се настъргано индийско орехче, сол и млян черен пипер.
Формата за печене много хубаво се намаслява с парче масло, като се хващат и стените й.
На дъното на формата се разхвърля нарязания на ситно чесън.
Подреждат се картофите, при леко застъпване на един ред.
Отгоре се посипва малко от лука, малко от сиренето и малко от сместа със сметаната.
Следва втори ред - картофи, лук, сирене и сметана и така до края на продуктите.
Залива се с останалата сметана и сирене. Разхвърлят се малки парченца масло.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за окол 60 - 70 минути. 
Прави се тест-проверка и  след като лесно влиза дълго дървено шишче говори, че картофите са напълно готови.
Зелена салата.



Коментари

Популярни публикации