ГРЪЦКА СПАНАКОПИТА БЕЗ КОРИ ЗА БАНИЦА - SPANAKOPITA
Много пъти съм правила спанакопита, у дома се харесва, а аз направо я обичам. Едни хрупкави кори с много плънка от спанак и другите добавки и разбира се аромати. Хубава баница е и за закуска и за вечеря. Ето тук ще я добавя, тази която най-много обичам, много е сочна с прекрасна плънка - дали е най-добрата не мога да знам, трябва да се пробва, но аз имам пълно довериe на Dimitra`s Dishes и точно от там съм я взела. Тази гъркиня има прекрасни рецепти от гръцката кухня, и е наясно с "нейните " гръцки рецепти и няма рецепта, която съм ползвала да не се е получила. Има и собствен ресторант в Щатите.
НАЙ - ДОБРАТА ГРЪЦКА СПАНАКОПИТА
Тази рецепта, която предлагам също е от гръцката кухня и също е за Спанакопита, но тя няма кори за баница. По скоро се получава спаначен пай, но е разкошен, обилна, сочна плънка, аромати и хрупкава запечена коричка отгоре, заслужава си вниманието, и най-вече се приготвя за 20 минути, нищо работа, а прекрасен вкус!
ПЛЪНКА
350 г - спанак, измит и нарязан на едро
2 връзки - зелен лук наситнени
1/2 вр - копър
1/2 вр - магданоз
2 - яйца L
200 г - сирене Фета надробено
2 с . л - универсално брашно
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
ТЕСТО
350 г - универсално брашно
300 г - гръцко кисело мляко
300 мл - натурална вода
60 мл - зехтин Екстра Върджин
2 - яйца - L
1 п - бакпулвер
1.5 ч . л - сол ( винаги се внимава със солта, когато има сирене в плънката)
Намаслява се със зехтин кръгла тавичка с d 35 см
В купа се смесва спанака, наситнен лук, копър, магданоза, яйцата, и се разбърква добре. Прибавя се натрошеното сирене, сол и смлян черен пипер и 2 с . л . брашно. Добре се разбърква и се оставя настрана.
КЕЙКОВО ТЕСТО
В купа се изсипва киселото мляко, зехтина, предварително леко разбитите яйца, сол и се разбърква с телена бъркалка. Добавя се брашното с бакпулвера и водата и отново се разбърква до гъсто кейково тесто.
Половината от кейковото тесто се изсипва във формата.
Отгоре се изсипва цялата спаначета плънка, разпределя се.
Завършва се с другата част на кейковото тесто.
Така приготвена формата/тавичката се поставя в загрява фурна на 190 градуса с вентилатор за около 55 -60 минути до хубаво запечено капаче на пая.
Охлажда се и се сервира на тортени парчета.
Коментари