ДРУГ ВИД ГРЪЦКА БИСКВИТКА КУРАБИЕДЕС С ПРЕТОПЕНО МАСЛО И СУСАМОВО ОЛИО - TRADITIONALLY COOKIES WITH ALMOND


Това да любимите ми гръцки бисквити. Няма Коледа в която да не ги приготвя, може друг бисквити да не правя, но тези Курабиедес винаги ще са на коледната ми маса. Не само ,че ще са на коледната ми маса , а и винаги когато се прибирам от Гърция минавам нарочно, въпреки че ми се удължава пътуването, през една от най-добрите сладкарници в Серес, а се смята, че там са най-добрите Kourabiedes, въпреки че във всяка гръцка сладкарница са повече от чудесни. Купувам си 1 -2 килограма да си имам за по-дълго време, за мен е удоволствие сутрин с кафето да си имам по една бисквитка. 
Не са първи път ги правя - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/12/kourabiedes.html


но тази  рецепта на Мария Митева, по-долу ще дам координати, ме грабна изведнъж и може би това е истинската рецепта за тези върховно вкусни бисквитки. 
Белите курабии може би си приличат по външен вид, разнообразието от рецепти е голямо, но се доверявам напълно на рецептата на Мария, тя живее там, тя знае най-добре, коя е най-добрата рецепта! Благодаря, Мария!

210 г -претопено масло на стайна температура
230 г - кристална захар
250 мл - сусамово олио
37 г - яйчени жълтъци, около 2 бр
1 равна ч . л - сода бикарбонат
55 г - Узо ( коняк, бренди) предпочитам да ползвам Узо, въпрос на избор.
750 г - пресято универсално брашно
105 г - бланширани бадеми нарязани с нож на по-едро или едро смлени, по рецепта за орехи, въпрос на избор
ЗА НАМАЗВАНЕ СЛЕД ПЕЧЕНЕ
вода от портокалов цвят
пудра захар за овалване и поръска

Първо се започва с пречистване на маслото - 250 г без сол!
Поставя се в касерола с дебело дъно на умерен котлон  към слаб. Оставя се да се стопи без да се разбърква.
След като започне да ври се намалява огъня до толкова, че маслото трябва слабо да къкри. В този момент маслото се дели на три слоя - отгоре е пяна, среден - е маслото , а най отдолу е млечната утайка.
Пяната която се образува се отделя с лъжица . Продължава се топенето на маслото, докато започне да има много лек карамелен цвят.
Сваля се от котлона  касеролата без да се разклаща и се оставя върху решетка за 5 минути. Така ще се утаи млечния слой на дъното. 
Ако все още има пяна отгоре се отстранява с лъжица.
Следва маслото да се прецеди през марля или през много ситна цедка, така че да остане само масло, а на дъното млечната смес, която не се изхвърля и може да се съхрани в хладилник за супи, за друг вид готвена храна.
По друг начин може да се извади маслото, като се остави на студено в хладилник, да замръзне и да се отделят замръзналите парчета - това е чистото масло, а млечната смес да се ползва за друг вид готвене. Предпочитам този начин.

В купата на миксера на висока скорост се разбива маслото и захарта до крем, за около 5 минути. Сместа трябва да увеличи обема си и да побелее.
Намалява се скоростта и се добавя сусамовото олио и жълтъците и разтворената сода  в узо-то .
По някое време се обира с твърда шпатула дъното на купата на миксера.
Добавя се брашното на 2 части при разбъркване с К образната бъркалка, следват ядките. Смесва се всичко до образуване на тесто.
Загребва се от тестото и се оформят топки около 20 г всяка.
Подреждат се в тава с хартия за печене  с разстояние една от друга.


Пече се  в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 20  -25 минути. Отгоре  сладките трябва да са бели.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят за 10 минути, не се вдигат по никой начин, защото ще се разпаднат.
След като леко стегнат и няма да се разпаднат се намазват посредством четка с вода от портокалов цвят. Тя веднага попива.
Оставят се така намазани за 10 минути и след това обилно се ръсят с пудра захар.






















Коментари

Популярни публикации