КЛАСИЧЕСКО ТИРАМИСУ


Класическо Тирамису, много малко хора може би не го харесват, аз не познавам такива. У дома още същия ден изчезва и питат дали има още малко..ми.. няма, изяде се. По принцип не ме притеснява това, че се приготвя със сурови яйца, защото винаги взимам от проверен производител, на имам си един човек вкъщи , който се притеснява  и може би с основание, и заради за  него приготвих Тирамису с обработени яйца. За тази цел е необходим кулинарен термометър.

4 - яйца, L  разделени
100 г - кристална захар
120 мл - вино Марсала
400 г - маскарпоне
250 мл - сметана 35 %
22 - 24 -бишкоти Савоярди
170 мл - силно еспресо
2 с . л - кристална захар
100 мл - вино Марсала
за поръсване - обилно високомаслено какао

За да се приготви почти идентично с италианското Тирамису е необходимо вино Марсала. За това две мнения -няма, това е. Виното  е слабо алкохолно,  около 16 - 17%,   но с привлекателен вкус. Много често италианците потапят своите кантучини точно във вино Марсала, обогатяващо е. Това вино се ползва и при някои ястия, такива рецепти съм пуснала, примерно - Телешки медальони с вино Марсала  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_327.html , а и също -Сицилиански пилешки гърди с вино Марсала, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_26.html така че рецептите с това вино са много.Освен това може да се предложи и като аперитив между храненията в компанията на пармезан, горгонзола, малко плодове. 
Предлагат се различни рецепти на заместване на виното, но това вече не е Тирамису, а просто един вид сладкиш с богат крем и бишкоти.
Десертът Тирамису - Tirami su в превод означава "повдигни ме" , а това се дължи на силното еспресо в десерта.

Започва се от приготвянето на кафето. Пуснете през машината 4 дози по 50 мл силно кафе. Сваля се от машината, добавя се захарта и се оставя да се охлади. След това се добавя и 120 мл виното Марсала. Оставя се настрана.
Форма йенаглас, около 30/18 см.
КРЕМ ЗАБАЙОН
Разделят се жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, сместа трябва при вдигане на бъркалките да може да рисува цифри. 
На котлона се слага тенджера с вода, и се оставя да заври  а над нея се поставя купата с разбитите жълтъци, като водата не докосва купата, нека парата да работи. Към жълтъци се добавя и 100 мл  виното Марсала. Разбърква се непрекъснато с шпатула,  докато температурата достигне 70 градуса. Веднага се сваля от котлона, поставя се в купа пълна с лед и разбъркването продължава, докато  се охлади. Ако случайно не се разполага с кулинарен термометър разбъркването на водна баня продължава около 16 - 17 минути. Жълтъците са охладени, оставят се настрана.
Разбиват  се до сняг  белтъците с щипка сол и няколко капки лимонов сок.( за твърдо разбиване  на белтъците ползвам кремотартар).  Много внимателно се прибавят към жълтъците с разбъркване с шпатула. Оставя се настрана.
Маскарпонето се разбива с миксер до гладък крем. 
Разбива се и сметаната до твърди върхове.
Към разбитото маскарпоне се прибавя яйчената смес на порции, като се разбърква отдолу нагоре с шпатула, важното е да се задържи колкото е възможно  повече въздух  в сместа.  Накрая се прибавя и разбитата сметана, като пак се разбърква внимателно с шпатула. Получава се лек, въздушен и много вкусен крем.
Отварят се бишкотите и всяка се потопява до половината в кафето. Подреждат се във формата плътно една до друга. Пролуките се запълват с начупена бишкота. Заливат се с половината крем, Леко се притиска, за да се запълнят пролуките. Отгоре се подреждат отново бишкоти натопени в кафе, и следва заливането с крем. Заглажда се хубаво със сервизен нож или счупената сладкарска шпатула. Покрива се със свежо фолио и се оставя най-малко за 4 часа в хладилник. Предпочитам да оставя формата за 1 нощ.
Преди да се поднесе се поръсва обилно с какао. Разрязва се на квадрати.










Коментари

Популярни публикации