ТАРТ ЛИМОНОВА МИМОЗА - CROSTATA MIMOSA AL LIMONE

 

Всяка година на този ден, 8 - ми март, приготвям  торта Мимоза. 
Всяка година виждам, че италианските задължително я приготвя точно тази торта - Мимоза, от една страна е поради празника, но от друга ,че започва цъфтежа на мимозите, и се разнася невероятен аромат. Това е сладкиш / торта с традиция. 
 Имам две рецепти, едната е класическата мимоза -, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html  а другата е Шоколадова мимоза, - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/03/torta-mimosa-al-cioccolato.html
и двете торти са изключително приятни на вкус. 
Тази година ми попадна още един вид, а вероятно има варианти още ,на Тарт лимонова мимоза, който се оказа превъзходен, хрупкаво маслено тесто, хубав крем и завършва задължително с пандишпанови дребни кубчета.
Не мога да кажа ,че съм фен на този празник, но ако получа поздравления ще ги приема, ако не получа съвсем спокойно ще отмина и даже няма да ми направи впечатление, също и моите мъже, ако не ме поздравят няма да се разсърдя, ще отмина съвсем благосклонно, уважавам друг вид празници.
Преди години, кадър съм на Външна търговия, като че ли този празник беше почти  задължителен, и може би затова някак си не приемам нещо задължително, това много ме дразнеше, започваше се от посрещане на входната врата на дружеството с едни  почти умрели карамфили, затова и това цвете не го харесвам, и след второто кафе започваше резонния въпрос, - " а кога ще ни пускат за си ходим?? ".. и пускаха само тези, които отиваха на дежурния банкет, другите жени оставаха да си работят, не беше честно някак си, едните имат празник, а другите ... те не са жени, и въпреки всичко това, имах удоволствието да бъда в кантора с изключително свестни и широко скроени хора и ако се ходеше на този задължителен банкет отивахме всички от кантората и трябва да кажа ,че си прекарвахме прекрасно и си бяхме самодостатъчни. 
Казах си, какво отношение имам към този празник и приключвам и започвам рецептата, направете я, много е добра и с повод и без повод.

МАСЛЕНО ТЕСТО
250 г - брашно 00
125 г - масло студено на кубчета
100 г - кристална захар
1 - яйце М
щипка - сол
настъргана лимонова  кора от 1/2 лимон
1 ч . л - ванилова паста
ПАНДИШПАН
125 г - яйца на стайна температура
90 г - кристална захар
75 г - брашно 00
25 г - картофено нишесте
настъргана лимонова кора от 1 лимон
КРЕМ
250 мл - сметана 30%
2 - яйчени жълтъка на  стайна температура L
60 г - кристална захар
25 г - царевично нишесте
настъргана лимонова кора от 1/2 лимон
СИРОП
60 г - вода
30 г - кристална захар
изрязани кори от 1 лимон
1 с . л - вино Марсала

ТАРТ
В купата на миксера се разбива брашното, захарта и маслото на кубчета на средна скорост, докато се превърне в дребни трохи. Прибавя се настърганата лимонова кора, яйцето, солта и ваниловата паста. Омесва се бързо с ръка, докато се оформи  груба топка. Тестото се завива във фолио и се оставя най-малко за 3 часа в хладилник, оставих го за 1 нощ.




ПАНДИШПАН
2 форми за печене, това са кейкови форми,  25/10 см с намаслено дъно и покрити с хартия  за печене.
В купата на миксера се разбиват на висока скорост яйцата и захарта, за около 10 минути. Разбиването продължава ,докато вдигната бъркалка от миксера изписва цифра в сместа. Добавя се пресятото брашно с нишестето и настърганата лимонова кора. Разбърква се внимателно с шпатула от долу нагоре, за да не спадне обема. 
Готовата смес се разпределя по равно в двете форми.
Пече се на 180 градуса  с вентилатор за 15 минути.
Изваждат се, охлаждат се за кратко и се обръщат върху решетка, оставят се до пълното им охлаждане. След това се завиват в свежо фолио и се оставят настрана. 
СИРОП
Водата заедно със захарта и изрязаните лимонови кори, става бързо и лесно със зеленчукобелачката, се поставят на котлон да заври. 
Сваля се от котлона и се прибавя виното Марсала. Оставя се да се охлади напълно.
Достатъчно охладеното тесто се разточва малко по-голямо от основата на формата, за да може да се оформи и борд около 3 см,  върху хартия за печене, покрита с малко брашно, тестото също се покрива с малко брашно, също и точилката се набрашнява, с дебелина 3 мм. 
Оформя се по големината на тарт формата и се поставя в добре намаслената форма с парче масло и покрита с брашно и изтупана. 
Оформя се борд по реброваната част. 
Набожда се с вилица и се оставя на студено за 20 минути.
След като отново е охладено се покрива с хартия за печене и се посипват перли/ тежести за печене, и се извършва т.нар. "сляпо печене" на 180 градуса с вентилатор за 20 минути. 
Изважда се от фурната , отстраняват се перлите и хартията и се допича за още 10  -  12 минути. 
Охлажда се напълно и се изважда от формата.
КРЕМ
Загрява се сметаната. 
В тенджера се разбива с телена бъркалка жълтъците, захарта и пресятото нишесте. Налива се на струйка сметаната при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. Връща се на умерен котлон и се сварява крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя настърганата  лимоновата кора. 
Покрива се плътно с фолио и се охлажда напълно.
СГЛОБЯВАНЕ
Върху изпечената  тартата се поставя един пандишпан и се допълва с изрезка от втория пандишпан, подравнява се. С четка много добре се сиропира с целия сироп.


Покрива се с крем, заглажда се.
Останалата част от пандишпана се нарязва с нож на дребни кубченца и се разхвърлят, но едно до друго върху крема.
Оставя се в хладилник за 30 минути. 
При поднасяне може да се напудри леко с пудра захар.
Тортата е напълно готова.
PS само като съвет, ако тартата е за специален повод, още по-добре ще бъде, ако кубчетата пандишпан са само от вътрешната, хубаво жълтата част на пандишпана, като се изреже изпечената, стои по фино. 
От масленото тесто ще остане една малка топка, колкото да направите 7 - 8 маслени бисквитки, в каквато си форма пожелаете, изрязах ги във форма на сърце и ги потопих в разтопен шоколад за разкош.






Коментари

Популярни публикации