КОЗУНАК С РИКОТА - RICOTTA EASTRE BREAD

 

Наближили Великден  започвам да се оглеждам за някоя  нова рецепта, не че старите ми рецепти не са хубави, до една са много добри, но си имам моя си традиция винаги да приготвя  и някоя и друга нова рецепта. 
Тази рецепта я видях при прекрасната Ева Тонева, имам няколко  нейни рецепти и до една са перфекти, така и тази. 
Козунак с рикота и със  сладко от вишни съм правила - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_19.html 
и козунак със заквасена сметана -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_724.html
и на вкус са прекрасни.  
Сега пробвах тази рецепта с много дълго втасване и много малко суха мая, само 3 грама. Не е труден, но се работи в планетарен миксер. 
Получи се перфектен козунак с много мека и въздушна сърцевина, конците се открояват добре и хрупкава, но нежна коричка. Заслужава си да се пробва.

Общо брашното е 500 г но разделено на 450 + 50 г.
250 г - брашно Манитоба
250 г - брашно 00
4 - яйца М
300 г - рикота
200 г - пудра захар ( ползвах кристална)
100 г -  масло на стайна температура на кубчета
настъргана кора от 1 портокал
ЗА ГЛАЗИРАНЕ
2 яйчени жълтъка + 2 с . л . прясно мляко
перлена захар
бланширани бадеми

Двата вида брашно се смесват и се отделя 50 г.
Останалото брашно се пресява. 
Добавя се сухата мая и настърганата портокалова кора, разбърква се.
В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта за около 5 - 8 минути ,или докато сместа побелее, но не е необходимо да пада във вид на панделка.
Прибавя се рикотата и отново се разбива до хомогенност. 
По малко започва да се прибавя брашното с маята и започва измесването на бавна скорост на миксера.  След като се оформи груба топка скоростта се увеличава до средна и измесването продължва да около 10 - 12 минути, или докато започне топката тесто да се отдръпва от стените на купата. 
Започва да се прибавя маслото и се измесва до пълното му усвояване. 
Тестото е гладко, и трябва да прилича на гъсто кейково тесто.
Поръсва се с отделеното брашно  плот и тестото се изсипва. Поръсва се с малко брашно и отгоре и с ръце се оформя на правоъгълник. Трябва да се има предвид, че тестото е изключително лепкаво, по скоро с консистенция към кейково, отколкото към стегнато козуначено, но брашно повече не се добавя. 
След като с ръце е оформено на правоъгълни, примерно около 30/20 см с помощта на широка шпатула външните страни се прибират към средата, също и отгоре и отдолу към средата. Трябва да се получи като пакетче. Това сгъване ще помогне да се развие по - добре  глутена. Обръща се с гладката страна към нас и с въртеливо движение и с помощта на шпатулата се оформя топка.






Така приготвено се поставя в леко намаслена купа с масло ,покрива се и се оставя в хладилник за 6 часа. Най-добре е да се остави в отделението за плодове и зеленчуци, но всичко е по възможност.
След като изминат посочените 6 часа се изважда върху набрашнен плот и отново се прегъва от всички страни. Оформя се на топка и се оставя в купата, покрива се и се оставя в хладилник за 10 часа.
След като изминат посочените 10 часа се изважда и оставя на стайна температура за 20 -  30 минути.
Много хубаво се намаслява  с парче малко форма за кейк с коминче по средата и d 28 см. 
Тестото се претегля на кантарче и се дели на 8 бройки. При мен всяко парче тесто беше около 170-180 г.
От тестото се откъсват парчета  и отново се правят сгъвания, както по горе и се оформя топка. 
Топките се подреждат във формата една до друга като леко и се препокриват, за да може да се разпредели цялото тесто.
Така приготвен козунака се оставя на хладно да втаса за 2 часа.
След като е втасал достатъчно се намазва с глазура от жълтъците леко разбити с  прясното мляко. Оставя се да засъхне и отново се намазва. 
Поръсва се с захарни перли и се декорира с бланширани бадеми, всичко е по избор, може само да се поръси с обикновена захар на кристали.
Фурната с вентилатор се загрява на 190 градуса.
Поставя се формата и веднага се намалява фурната на 160 градуса.
Пече се за около 50 минути, или до суха клечка.
Изважда се и се покрива с кърпа за 5 минути.
Охлажда се в самата форма за 30 минути и след това изважда.
Охлажда се върху решетка.




Коментари

Популярни публикации