СТУДЕНА ТОРТА ШВАРЦВАЛД - TORTA FREDDA FORESTA NERA BUON`IDEA

 

По принцип тортата Шварцвалд е изискан класически десерт с дълга натрупана история през годините. Създадени са много рецепти и винаги са много добри. В блога си съм пуснала няколко рецепти на Шварцвалд,  като BLACK FOREST TRIFLE -ТРАЙФЪЛ В КУПА   - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/black-forest-trifle.html и ЧЕРЕШОВО РУЛО ШВАРЦВАЛД-  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/black-forest.html също и ТОРТА ШВАРЦВАЛД-  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_415.html и сега пускам тази италианска реплика на торта Шварцвалд. Получи се отличен свеж десерт с комбинацията на шоколад и черни череши,  подходящ за цялото семейство,  включително и за деца, тъй като алкохол напълно липсва, въпреки, че точно немската плодова  ракия Kirsch е в основата на десерта. Студената торта, "студена" , защото не се пече,  включва бисквитен блат, крем от сметана, череши и маскарпоне и е покрита с шоколадов ганаш.
ОСНОВА
250 г - какаови бисквити
125 г - разтопено масло
КРЕМ
300 мл - сметана 35%
125 г - пудра захар
150 г - почистени череши от костилката
250 г - маскарпоне
8 г - желатин
ГАНАШ
200 г - черен кувертюр
200 мл - сметана 35%
свежи цели череши за декорация

В блендер се смилат бисквитите до трохи. Прибавя се разтопеното масло и се разбърква с шпатула до мокър пясък. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг d 23-24 см и добре се притиска. Оставя се  в хладилник, докато се приготви крема, а това са 15 - 20 минути.
В купичка с 30 - 40 мл студена вода се натопява желатина. Оставя се да набъбне за 10 - 15 минути.
Почистените череши от костилките са нарязват на четвъртини, ако са големи, ако са малки може и на две половини.
В купа се изсипва маскарпонето, пудрата захар и студената сметана. Разбива се с миксер до плътен сняг. Добавят се нарязаните черешите и се разбива за кратко , само за да се разпределят правилно.
Разтопява се желатина на водна баня , охлажда се за кратко и се прибавя към сметановия крем на струйка при разбъркване.
Готовата смес се изсипва върху бисквитения блат, заглажда се.


ГАНАШ
Нарязва се шоколада на дребни парчета.
Загрява се сметаната до точка на кипене и се излива върху шоколадовите парчета. Оставя се за 30 секунди, а след това се разбърква до гладка лъскава смес. За да има лъскавина може да се добави 1 ч . л. олио. Охлажда се с разбъркване до стайна температура и се излива върху сметановия слой. Поклаща се формата,  за да се разпредели правилно. 
Декорира се с цели свежи череши поставени в шоколадовата заливка.
Готовата торта се оставя поне за 4 часа  в хладилнки, а най-добре за 1 нощ.






Коментари

Популярни публикации