ПЪЛНЕНА ФОКАЧА С ШУНКА И СИРЕНА - FOCACCIA MORBIDA RIPIENA

 

Много лесна и бърза рецепта за солена  фокача и е перфектна точно за "изпразване на хладилника" *. Когато останат  парчета шунка, различни сирена, малко маслинки  и вместо да се преместват от рафт на рафт по хладилника по - добре е набързо да се забърка  пълнена фокача.  
Фокачи правя най- различни и у дома много се харесват, - ето тук няколко вида имам - ФОКАЧАТА ОТ БАРИ - това ми е любимата фокача -  https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_143.html, също и тази имам и още видове и всички са чудесни - ИТАЛИАНСКА ФОКАЧА - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_42.html 
включително имам рецепта за фокача с плодове, в случая с кайсии - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_8.html
Тази рецепта, за разлика от гореспоменатите се работи, разбърква,  с  една дървена лъжица, няма измесване и няма цяла нощ изчакване на тестото, лесно и удобно и чудесно за бърза вечеря с чаша червено вино, примерно.

300 г - универсално брашно
200 мл - топло прясно мляко
2 - яйца L
80 мл- слънчогледово олио
10 г  - свежа мая ,или 4 г суха. Ползвам суха мая.
1 ч . л - сол
100 г - мортадела
100 г - хубава варена суха шунка
100 г - пушена провола, или друг вид сирене, или настъргана моцарела
зелени маслини без костилка и нарязани зелена и червена чушка на кръгчета
риган, розмарин
сусам, маково семе


В купа се разбиват яйцата, олиото, солта .
В топлото мляко се разтваря маята с 2 - 3 щипки захар. Оставя се да шупне. Ако е суха мая не е необходимо да се изчаква да шупне , а направо се добавя към брашното, но не е грешка и да се активира предварително.
Започва да се добавя брашното малко  по - малко като се разбърква с дървена лъжица.
Тестото което ще се получи е силно лепкаво, по - гъсто е от кейково,  жилаво, но брашно повече не се добавя, то е с висока хидратация. Ако се разбърква повече време с лъжицата, ще започнат да се образуват хубави мехури, това е само като ориентир.
В намаслена с олио и посипана с брашно  форма 23 - 24 см  се изсипва половината тесто.**
Подреждат се филийките мортадела,  сирене по избор, шунката, следва пак малко сирене, разхвърлят се зелени маслини, подреждат се и кръгчетата разноцветни чушки, посипва се с риган и розмарин.
Отгоре се захлупва с  останалото тесто.
Така приготвена се покрива и се оставя да втаса за около 1.30 ч във фурната само на включено осветлени, без включени градуси!
След като е изпълнила формата се поръсва с маково семе  и сусам.
Пече се с вентилатор на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
* нека да е ясно, че това не е истинската  италианска фокача, това е малко измислена  фокача, за оползотворяване на останали продукти из хладилника, но това е вид удобство.
 **тестото, тъй като е силно лепкаво, трудно се разпределя по тавичката, но с навлажнена обратна лъжица, или навлажнени пръсти и малко търпение се получава .
 




Коментари

Популярни публикации